С конкурс избират нов ръководител на социален център
С конкурс избират нов ръководител на социален център / снимка: Дарик Варна, архив

Уволненият ръководител на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания във „Владиславово" няма да бъде върнат на работа, а за овакантеното място ще бъде обявен конкурс. Това стана ясно след протеста на работниците и служителите в социалния център, намиращ се до обръщача на бул. „Константин и Фружин" във „Владиславово", съобщи за Дарик Живко Цеков - председател на Синдикалната секция в социалния център. Той обясни, че засега не се предиждат повече протести и ще се изчака избора на новия им началник.

Служители на социален център бранят с протест уволнения си началник

В протеста се включиха само служители, които не бяха на работа в момента. В двете къщички на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания във „Владиславово" работят 14 души. Те се грижат за 25 деца с увреждания, изведени от институциите.

Работещите там протестираха и срещу насилственото им налагане на срочни трудови договори. „Оправданието на работодателя беше, че трябва да се изчисли на всеки трудовия стаж, за да може да се определи клас за прослужени години", коментира Цеков. Той разкри, че от днес той и колегите му вече имат трудови договори.

Промените в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания настипиха след изтичане на срока на европроекта, по който социалните къщички бяха изградени. Създаден бе Комплекс за социални услуги, който обхвана ЦНСТ-ата във „Владиславово", „Изгрев" и село Тополи, а издръжката им стана държавно-делегирана дейност.