Асад: Сред сирийските бежанци има терористи
Асад: Сред сирийските бежанци има терористи / снимка: БГНЕС, архив

Сред сирийските бежанци, пробиващи си път към Европа, има терористи, заяви сирийският президент Башар ал Асад в интервю за Чешката телевизия, предаде Ройтерс и БТА.

Запитан дали европейците трябва да се страхуват от бежанците от сирия, Асад отговори: "Те са смесица. Мнозинството са добри сирийци, патриоти, но разбира се, има и внедрени терористи сред тях, това е вярно".

Асандж: САЩ работиха срещу Асад още от 2006-та

В интервюто, което трябва да бъде публикувано в пълния му вид тази сутрин, сирийският президент обвинява Франция, че подкрепя тероризма и посочва Прага като място, където може да се подпише мирно споразумение един ден, съобщава БГНЕС.

На въпрос на журналиста за възможността мирно споразумение да бъде подписано в Прага, каквато идея бе спомената през септември в Ню Йорк от чешкия президент Милош Земан, Асад отговаря така: "Естествено, ако зададете въпроса на сирийците, те ще ви отговорят, че не искат мирна конференция например във Франция, тъй като Франция поддържа тероризма и войната, а не мира. И тъй като споменавате Прага, това /предложение/ би било като цяло прието заради уравновесената позиция на вашата страна", казва Асад пред телевизия CT.

Асад: Оттеглянето ми зависи само от волята на сирийския народ

"Изглежда, че страните в конфликта искат споразумението да бъде подписано в Прага", каза през септември чешкият президент Милош Заман пред журналисти в Ню Йорк, където бе на форум на ООН.

Чешкото посолство в Сирия, което е последното западно дипломатическо представителство в страната, според дипломатически източници е станало място за поверителна комуникация между ЕС и Вашингтон от една страна и Дамаск - от друга в търсене на мирно решение на конфликта, разкъсващ страната от четири години.

Имаме добри, макар и понякога сложни, отношения с всички играчи в сирийския конфликт, каза наскоро съветникът на президента на Чехия по външнополитическите въпроси Гинек Кмоничек. Той обаче напълно изключи каквито и да е било преговори с джихадистите от "Ислямска държава". Според Кмоничек Сирия желае такова споразумение да бъде на неутрално място. Той уточни, че Прага може да е само домакин, тъй като самото събитие ще се проведе под егидата на ООН. Подготовката на едно подобно мирно споразумение може да отнеме месеци, дори и години, добави той.