Асад: Оттеглянето ми зависи само от волята на сирийския народ
Асад: Оттеглянето ми зависи само от волята на сирийския народ / снимка: БГНЕС, архив

Башар Асад смята, че възможността той да напусне президентския пост в Сирия зависи изключително от мнението на сирийския народ. Той направи това изявление в публикувано днес интервю за френското икономическо списание "Валер актюел", цитирано от ТАСС.

"Въпросът за моето оттегляне от поста не може да се разглежда на международни конференции, а зависи изключително от волята на сирийския народ и от решения на парламента", посочи Асад.

"Тези, които искат да унищожат Сирия, се стремят по този начин да унищожат последната светска държава в региона. Светският характер е неотменна част от сирийската държава и това има огромно значение за целия Близък изток", каза той.

По повод кървавите терористични актове в Париж президентът нарече станалото "ужасно". "Но Франция не може успешно да води борбата срещу тероризма, ако продължава да бъде съюзник на Катар и Саудитска Арабия", подчерта той. Асад добави, че Сирия ще обменя разузнавателни данни с Франция само ако Париж промени политиката си в региона.

Отговаряйки на въпроса "не води ли Турция двойна игра" относно борбата с тероризма, той каза: "Неразбиране на ситуацията по-скоро демонстрира Западът, заслепен от това, което става в Турция. Именно Турция поддържа групировките "Джебхат ан Нусра" и "Ислямска държава". Именно тя изпраща милиони мигранти във вашите страни. Вие би трябвало по-внимателно да се опитате да разберете онова, което е замислил (турския президент) Ердоган".

"Гледайки на положението в света, се убеждавам, че руският президент Владимир Путин е единственият защитник на християнската цивилизация, на когото може да се разчита", подчертава Асад в интервюто си.

Източник: БТА