Студенти ще подредят кулинарна изложба с вкус на… социализъм
Студенти ще подредят кулинарна изложба с вкус на… социализъм / снимка: организатори

Времето преди 1989 год. ще припомнят по необичаен начин студенти от Великотърновския университет. Те организират семинар на тема „Вкусът на социализма”, който включва дегустации на вече позабравени храни и напитки, тематични презентации и разкази от първо лице.

В основата на атрактивното събитие са клубът за студенти и докторанти „Старопрестолни етнолози” и Центърът за етнология и културна антропология към Великотърновския университет, а поводът е наближаващият студентски празник- 8 декември. Темата на семинара не е избрана случайно. Тя е продължение на поредица от ежегодни събития, които студентският клуб и университетският център организират през последните няколко години с марка „социализъм”.

„След козметиката, модата и архитектурата, дойде време да погледнем и към косумираната през „онези” 45 години храна”, споделят инициаторите на събитието. За тази цел те са поканили професионални готвачи, преподаватели от Гимназията по Туризъм, както и специалисти от Регионалния исторически музей, които да споделят своя опит, спомени и събрани впечатления.

Инициативата, която се осъществява с подкрепата на Студентския съвет към университета и в партньорство с търновски ресторант, ще се проведе на 1 декември от 11:30 часа в зала „Европа“, намираща се в Ректората на ВТУ.

Съпъстващо семинара събитие ще бъде връчването на две новоучредени извънредни стипендии „Проф. д.н.к. Маргарита Карамихова”. Те са присъдени на отлични студенти, записани за обучение в магистърска степен от професионално направление 3.1. Социология, антропология и науки за културата, с цел да подпомогнат тяхното развитие.