Борисов: И „Добър ден не желая да чувам на тема съдебна система
Борисов: И „Добър ден не желая да чувам на тема съдебна система / снимка: БГНЕС, архив

"След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?".

Този въпрос е поставил министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.

Коментарът е направен при обсъждането на проекта на правителствено постановление за отмяна на досегашната процедура за избор за кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС и за съдия в Общия съд.

"Единственото, което съм казал, е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа, че не е подслушване, му се искат четири години затвор от две инстанции, когато си подслушвал и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар", заявява пред министрите премиерът.

„Отказвам да участвам в тази тема, щом като си кажеш мнението за съдебната, система, това се тълкува като вмешателство", допълва той.

"Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия", заявява премиерът.

„При това положение повече спирам да коментирам. Няма да коментираме. Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край. На тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден". Не желая, толкоз! ", добавя Бойко Борисов.