Ердоган: Не купуваме петрол от Ислямска държава, това са клевети
Ердоган: Не купуваме петрол от Ислямска държава, това са клевети / БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната не купува петрол от "Ислямска държава" и е "категорично" против терористичната групировка.

„Те твърдят, че Турция купува петрол от „Даеш" (бел.ред. - арабското название на „Ислямска държава"). Засрамете се! Тези, които твърдят, че купуваме петрол от „Даеш", са задължени първо да го докажат. Ако ли не, те са клеветници", отговори пряко Ердоган на изказване на руския президент Владимир Путин.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС, президентът Путин заяви, че Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии.

Путин: Турция се снабдява с петрол от терористите

„Отдавна сме установили факта, че в Турция отива голямо количество петрол и петролни продукти от завзетите от „Ислямска държава" земи", каза руският президент.

През октомври се появиха изчисления, че „Ислямска държава" е спечелила 50 милиона щатски долара от продажбата на петрол за един месец. Приходите от петрол са основен източник на финансиране на терористичната групировка, което й позволява да продължи да купува боеприпаси.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу разкри пред членове на неговата партия в Анкара, че именно той е дал заповед за свалянето на руския самолет.

"След десетте предупреждения бяхме длъжни да унищожим този самолет. Турските въздушни сили извършиха това нападение по мое лично нареждане", каза още Ахмет Давутоглу.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

Турция няма да се извини на Русия за свалянето на бомбардировача, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП.

„Няма нужда да се извиняваме, при положение, че сме прави", отговори Чавушоглу. „Въпреки че в сряда казахме по телефона, че съжаляваме", добави той във връзка с вчерашния си телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.

Анкара настоява, че руският бомбардировач, чийто полет беше част от операциите срещу "Ислямска държава" и бунтовническите групи в Сирия, е навлязъл многократно в турското въздушно пространство. Това беше отречено от навигатора на самолета, който катапултира и впоследствие беше спасен в 12-часова съвместна операция на руските и сирийските сили.

„Все още не сме получили извинение за свалянето на самолета ни", заяви по-рано днес Владимир Путин. Според него действията на Турция са нарушение на международното право.

Русия готви икономически удар срещу Турция, може да спре „Турски поток"

Днес стана ясно, че руското правителство готви икономически мерки срещу Турция, които ще включват замразяването на големи съвместни проекти, финансови активи и промяна в митническите и търговските правила между двете държави.

Източник: БГНЕС