Човешка грешка е причинила американския удар по болницата в Кундуз
Човешка грешка е причинила американския удар по болницата в Кундуз / БГНЕС
Човешка грешка е причинила американския удар по болницата в Кундуз
82945
Човешка грешка е причинила американския удар по болницата в Кундуз
  • Човешка грешка е причинила американския удар по болницата в Кундуз

„Човешка грешка" е причинила американския въздушен удар по болницата на „Лекари без граници" в Кундуз, при който загинаха най-малко 30 души, сред които и деца.

Вътрешното разследване на армията на САЩ заключи, че при атаката по болницата в афганистанския град, екипажът на американския самолет е сбъркал клиниката с близка правителствена сграда, която е била превзета от бунтовници. Без да се увери, че сградата е легитимна мишена, за 25 минути екипажът на самолета е изстрелял 211 снаряда към здравното заведение. Лицата, наредили атаката и тези, които са я извършили, са отстранени от длъжност и ще бъдат разследвани, заяви главнокомандващият американските сили в Афганистан генерал Джон Кембъл, който представи заключенията на Пентагона при разследването на инцидента.

„Лекари без граници": Бомбардировката на болница в Кундуз не е случайност

Специалната операция е започнала 69 минути по-рано и поради тази причина екипажът не е бил напълно информиран, включително и за целите, излизащи извън границите, сред които и болницата. Технически проблем на самолета е направил невъзможно той да получава съобщения, каза ген. Кембъл.

„Разследването е установило, че причината за тази трагедия е човешка грешка, която е можело да се избегне. Грешката е обвързана и с повреда в оборудването".

Екипажът е идентифицирал сградата на базата на визуално описание, предоставено от афганистанските сили, но не са се консултирали с координатите, предоставени от „Лекари без граници", които са били включени в списъка на сигурните сгради, посочи още Кембъл.

Самолетът е изстрелял 211 снаряда към болницата на „Лекари без граници" за 25 минути.

19 жертви, сред които и деца, след US удара по болница в Кундуз

Ще бъдат наложени наказания, тъй като не са спазени процедурни правила. Лицата, пряко замесени в атаката са отстранени временно от длъжност и ще бъдат обект на разследване от военното правосъдие или на административни дисциплинарни процедури, увери главнокомандващият американските сили в Афганистан.

Лицата, които са наредили нападението, и тези, които са го извършили от небето, не са предприели необходимите мерки да се уверят, че мястото е легитимна мишена, се казва в заключенията от разследването.

Болницата на "Лекари без граници" в Кундуз бе ударена на 3 октомври при бомбардировка на американските специални сили, когато в нея е имало 100 пациенти и 80 души медицински персонал. Най-малко 30 цивилни, сред които и деца, загинаха при нападението.

Въздушен удар улучи болницата на „Лекари без граници" в град Кундуз

Малко след инцидента медицинската благотворителна организация оспори първоначалните обяснения на САЩ, че американските сили са атакували болницата, защото са попаднали под обстрел в района. От „Лекари без граници" определиха инцидента като „ военно престъпление". Източници на ООН също заявиха, че нападението граничи с военно престъпление.

От Белия дом обаче не се съгласиха с това.

„Трагедията в афганистанския град Кундуз не трябва да се определя като военно престъпление, докато не приключи разследването", заяви дни след инцидента прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест. Той увери, че САЩ ще проведат подробно разследване на обстрела на болницата и ще вземат мерки тази трагедия да не се повтаря.

Болницата в Кундуз вече не функционира. След инцидента медицинската организация изтегли сътрудниците си от града, а ранените бяха преместени в други две болници.