„Лекари без граници”: Бомбардировката на болница в Кундуз не е била случайност
„Лекари без граници”: Бомбардировката на болница в Кундуз не е била случайност / снимки: БГНЕС, архив

Кристофър Стоукс, ръководител на международна хуманитарна организация „Лекари без граници”, чиято болница в Северен Афганистан беше унищожена при въздушен удар на САЩ на 3 октомври, заяви че „методичното, много прецизно унищожение” по време на бомбардировката хвърля сянка на съмнение върху твърденията на американската армия, че ударът е резултат на грешка, съобщи АП.

При нападението срещу болницата в Кундуз на 3 октомври загинаха най-малко 22 пациенти и служители на болницата. То трябва да се разследва като възможно военно престъпление, заяви Кристофър Стоукс, генерален директор на „Лекари без граници”.

Анализаторите на САЩ знаели, че обектът в Кундуз е болница

Болницата беше бомбардирана по време на престрелка между талибаните и правителствени войски, докато американски съветници помагаха на афганистанските сили да си върнат града от бунтовниците, които поеха контрола над него на 28 септември. Афганистанските власти съобщават, че вече като цяло контролират Кундуз.

Президентът на САЩ Барак Обама се извини за нападението, а командващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Джон Кембъл заяви, че то е било грешка. Кембъл саза, че афганистанските сили са поискали въздушния удар, но не обясни как точно се е извършил той или кой е дал крайното одобрение. Армията провежда вътрешно разследване, очаква се предварителните резултати да бъдат обявени в близките дни.

По данни на АП анализатори от силите за специални операции на САЩ са събирали информация за болницата дни преди въздушния удар, защото са вярвали, че тя се използва от пакистански шпионин за координиране на дейността на талибаните. Анализаторите са били наясно, че болницата е медицински център, съобщи бивш служител на разузнаването, запознат с някои от документите, описващи мястото.

Не е ясно дали тази информация изобщо е стигнала до командващите, изпратили самолета срещу болницата.

Президентът Обама се извини за бомбардирането на болница в Кундуз

„Болницата беше ударена последователно отпред и отзад и методично разрушавана и повреждана, макар че бяхме дали всички координати и съответната информация на всички страни в конфликта”, заяви Стоукс. Той подчерта, че методичността и прецизността на унищожението не показват грешка. „Болницата беше удряна многократно”, добави той.

Лекари без граници Бомбардировката на болница в Кундуз не е била случайност
netinfo

Нападението е продължило повече от час, въпреки обажданията до афганистанските, американските и натовските сили да го спрат, съобщават от „Лекари без граници”.

САЩ признаха, че случайно бомбардирали болница в Афганистан

Стоукс вече поиска независимо разследване на катастрофата. В петък той заяви пред АП в интервю, дадено сред руините на болницата, че „Лекари без граници” искат „ясно обяснение, защото всички признаци сочат за тежко нарушение на международните хуманитарни закони и следователно за военно престъпление”.

Афганистанските власти отказаха да коментират преди да приключи разследването.
„Лекари без граница” отрекоха, че на територията на болницата е имало въоръжени талибани по време на нападението. „В обекта не са влизали талибански войници с оръжия”, заяви Стоукс. „Това, което научихме от нашия персонал и охрана беше, че е имало много силен и добър контрол над това, което се случва в и около обекта и те не са докладвали никаква стрелба в часовете преди разрушението на болницата”, допълва той.

На смяна са били повече от 70 членове на персонала, грижещи се за повече от 100 пациенти. „Лекари без граници” лекуват правителствени войници и бунтовници без оглед на принадлежността им. Болниците се смятат за защитени обекти по време на война.

Лекари без граници Бомбардировката на болница в Кундуз не е била случайност
netinfo

Представители на „Лекари без граници” съобщиха, че самолетът на САЩ е преминал пет пъти над болницата в продължение на един час, насочвайки обстрела към главната сграда, в която са се намирали спешният център и отделът за интензивни грижи. Околните постройки не са били засегнати, но болницата вече не може да работи.

Десетки жертви, сред които и деца, след удара по болница в Кундуз

„Докато не разберем какво се случи и не получим гаранции, че тази неприемлива атака не може да се повтори, не можем да подновим работа и да изложим персонала си на опасност”, подчерта Стоукс.

Организацията „Лекари без граници” получи Нобелова награда за мир. Организацията поиска случаят да се разследва от базираната в Швейцария Международна хуманитарна разследваща комисия. Тя се състои от дипломати, юристи, лекари и бивши военни от девет европейски страни, включително Русия и Великобритания. Организацията обаче има нужда от сътрудничеството на Афганистан и САЩ, за да може да работи. Не се очаква нито едно от двете правителства да даде съгласието си.

Източник: БТА