Анализаторите на САЩ знаели, че обектът в Кундуз е болница
Анализаторите на САЩ знаели, че обектът в Кундуз е болница / снимка: БГНЕС, архив

Американските сили за специални операции са събирали информация за болница в афганистанската провинция Кундуз дни преди тя да бъде унищожена от военен удар на САЩ, съобщи вчера АП.

Обама се извини за бомбардирането на болница в Кундуз

Смятало се е, че болницата се използва от пакистански шпиони за координиране на дейността на талибаните. Не е ясно обаче дали командирите, разпоредили удара срещу болницата на 3 октомври, са знаели, че мястото наистина е болница, или са предполагали, че е възможно то да е център на вражеска дейност. Пентагонът заяви първоначално, че ударът е имал за цел да защити войници на САЩ, участващи в престрелка.

При удара загинаха най-малко 22 пациенти и служители на болницата.

Силите за специални операции са събрали досие, включващо карти, на които болницата е оградена с кръг. Има и данни, че разузнавателните служби са се опитвали да открият пакистанския шпионин, съобщава бивш служител на разузнаването. Събраните данни сочели, че болницата се използва като команден и контролен център от талибаните и може да съдържа тежки оръжия.

След нападението някои анализатори от САЩ са сметнали, че ударът е оправдан, съобщава бившият служител на разузнаването. Според тях пакистанският шпионин, работил за националното си разузнаване, е бил убит.

Десетки жертви, сред които и деца, след удара по болница в Кундуз

"Лекари без граница" съобщиха, че американски танк е прегазил вчера през затворените врати на болницата. Той е водел съвместен американско-афганистански екип за разследване на трагедията на 3 октомври, нарушавайки споразумението между разследващите и хуманитарната организация, че ще бъдат уведомявани за всяка стъпка от процедурата, включваща техен персонал или техни обекти.

Необявеното влизане е разрушило собственост, унищожило е потенциални улики и е причинило страх, се казва в изявлението на хуманитарната организация.

Източник: БТА