Турските военни не знаели, че сваленият изтребител е руски
Турските военни не знаели, че сваленият изтребител е руски / БГНЕС
Ордени „Мъжество“ за щурмана на сваления Су-24 и пехотинеца, загинал в Сирия
82936
Ордени „Мъжество“ за щурмана на сваления Су-24 и пехотинеца, загинал в Сирия
  • Ордени „Мъжество“ за щурмана на сваления Су-24 и пехотинеца, загинал в Сирия

Турската армия съобщи, че не е знаела, че сваленият на границата със Сирия самолет е руски. Разпространени бяха и аудиозаписи на отправените към изтребителя предупреждения, преди той да бъде свален. В същото време оцелелият щурман Константин Мурахтин заяви, че руският бомбардировач Су-24 не е получавал никакви предупреждения от турска страна за нарушение на въздушното пространство.

Турция пусна аудиозапис на предупрежденията към сваления руски Су-24

Турските военни допълниха, че не са знаели, че сваленият на границата със Сирия самолет е руски и че са готови за пълно сътрудничество с руските военни власти във връзка с инцидента. В изявление, разпространено след покачването на напрежението между Анкара и Москва и апела на съюзниците на Турция в НАТО за спокойствие, турските въоръжени сили съобщиха, че са положили значителни усилия за спасяването на пилотите след свалянето на изтребителя.

Турската армия публикува и серия от аудиозаписи на предупрежденията, отправени към руския самолет, преди той да бъде свален в близост до сирийската граница. На един от записите се чува: „Тук турските военновъздушни сили, предупреждаваме. Вие наближавате турското въздушно пространство. Променете своята посока на юг незабавно".

Оцелелият руски пилот: Турция не ни предупреди, ракетата дойде внезапно

В същото време обаче оцелелият щурман Константин Мурахтин заяви публично, че сваленият край турско-сирийската граница руски изтребител не е получавал никакви предупреждения от турска страна за нарушение на въздушното пространство:

„Нямаше никакви предупреждения от страна на Турция за нарушаване на въздушното пространство - нито по радиообмен, нито визуално. Изобщо нямаше контакт. Затова и пристъпихме към боен курс в нормален режим. Важно е да се знае каква е скоростта на бомбардировача и каква - на изтребителя F-16. Ако искаха да ни предупредят, можеха да ни се покажат в паралелен курс. Но нищо такова нямаше. Ракетата удари корпуса на самолета ни внезапно".

Операцията по спасяване на щурмана на сваления руски бомбардировач Су-24 е започнала 15 минути след като е известно падането на самолета.

Сирия: Колко умерена е опозицията, която разстреля руския пилот?

Във вторник руският Су-24 бе свален от турски F-16 над сирийска територия. Командирът на екипажа и щурмана успяха да катапултират преди катастрофата на самолета. Командирът Олег Пешков загина от вражески наземен огън преди приземяването, щурманът Константин Мурахтин бе спасен от група руски пехотинци с помощта на сирийските специални части. В хода на спасителната операция загина руски морски пехотинец, трима сирийски военнослужещи бяха ранени. Щурманът на Су-24 е бил закаран в авиобазата в Латакия.

Командирът Олег Пешков посмъртно е награден със званието Герой на Русия. Щурманът Мурахин и загиналият руски пехотинец Александър Позинич са наградени с ордени „Мъжество".