Окръжната прокуратура в Шумен задържа за срок до 72 часа мъж, направил опит за грабеж и ударил с камък полицай
Окръжната прокуратура в Шумен задържа за срок до 72 часа мъж, направил опит за грабеж и ударил с камък полицай / netinfo

Окръжната прокуратура в Шумен задържа за срок до 72 часа 29-годишния криминално проявен шуменец Теодор Борисов и му повдигна обвинения за опит за грабеж на дамска чанта - престъпление по член 199, ал. 1, т. 4 , във връзка с член 18, и за причиняване на телесна повреда на служител на МВР при и по повод изпълнение на службата - престъпление по член 131, ал. 2, пр. 4 от Наказателния кодекс. След изтичане на срока на задържането Окръжната прокуратура в Шумен ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка „Задържане под стража" спрямо Борисов.

Малко след 17.30 часа на 24 ноември в дежурната част на полицията в Шумен жена сигнализирала, че неизвестен мъж е направил опит да отнеме чантата й, след което я ударил в окото. По описанието на извършителя, дадено от жената, полицията предприема незабавни издирвателни действия. Малко по-късно други шуменци подават сигнали в полицията за мъж, който блъска вратите на православен храм, и притеснява клиенти в заведение.

Извършителят е установен от намиращия се наблизо полицейски автопатрул. Служителите на реда му разпореждат да спре, но вместо това, Теодор Борисов грабва остър камък, който хвърля към единия от полицейските служители, след това бяга и скача в канала на коритото на река Поройна. Следва задържането му и изваждането му от близо четириметровата дълбочина на корито на реката.

29-годишният Теодор Борисов, известен в Шумен с името Йоско, е „колекционер" на присъди по Наказателния кодекс. Той е осъждан ефективно и условно над 20 пъти за грабежи, кражби, нанасяне на телесни повреди, хулиганство, възпрепятстване на орган на властта, унищожаване и повреждане на чуждо имущество.