Над 30 милиона лева са дълговете на община Перник
Над 30 милиона лева са дълговете на община Перник / снимка: Dariknews.bg, Ели Ташева

Над 30 милиона лева са неразплатените средства от община Перник, съобщи кметът д-р Варя Церовска. Задълженията към доставчиците, които са фактурирани към момента, са 13 млн.лв. сред дълговете са и тези към Фонд "Флаг", към Програмата за енергийна ефективност, неразплатени средства има и за ДДС.

Големите задължения са към държавата, като кметът д-р Церовска се надява да бъде даден толеранс на общината за справяне с проблема. За ненатрупване на още дължимите средства ще се разчита на проекти, с които да се осигури поддръжката на инфраструктурата на града.

Що се отнася до финансирането и изпълнението на ремонта на площад „Кракра", кметът обяви, че с откриването му и с акт 16 е изпълнена програмата за зелена и достъпна градска среда и сега предстои одит. За по-доброто стопанисване на новооткритите обекти от идната година ще се монтира видеонаблюдение. Сред натрупаните дългове са и допълнителните разходи в размер на 850 хил.лв. по проекта за площада. Ако обновлението на площада не беше финализирано в срок, Общината трябваше да заплати 5,4 млн. лв, припомниха от кметския екип.

Д-р Церовска коментира и спряната от нея процедура за ремонт по програмата за енергийна ефективност на една от емблематичните сгради в Перник - на Двореца на Културата. Кметът категорично обяви, че спира процедурата за избор на изпълнител по проекта. Общината предприема тази крайна мярка заради смущаващи факти, които биха нарушили архитектурния облик на сградата. Церовска посочи като факт заложеното вътрешно облицоване с гипсокартон и вата.

"Не бих си позволила да повторя грешките, които бяха допуснати при други проекти", каза кметът, визирайки пернишката крепост и централния площад. Предвижда се новата процедурата за избор на изпълнител на Енергийната ефективност да стартира в началото на другата година.