Ахмет Давутоглу: Русия е приятел и съсед на Турция
Ахмет Давутоглу: Русия е приятел и съсед на Турция / БГНЕС

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че неговото правителство не иска да подклажда напрежението с „нашия приятел" Русия.

„Ние нямаме намерение да обтягаме (отношенията) с Руската федерация", каза Давутоглу като допълни, че Москва е „приятел и съсед" на Анкара.

Турският президент Реджеп Ердоган също заяви, че страната му не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но подчерта, че Турция не може да „замълчи", когато сигурността й е застрашена.

„Нямаме намерение да ескалираме напрежението заради инцидента. Просто защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя," заяви Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

Във вторник Давутоглу заяви, че Турция има право да отговори, ако въздушното й пространство е нарушено въпреки отправените предупреждения, припомня БТА. Премиерът подчерта, че светът трябва да знае, че Турция би направила "всичко необходимо", за да гарантира сигурността си.

За пръв път от 50 години членка на НАТО свали руски боен самолет

Самолет на руските сили бе свален с ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Руската страна твърди, че в този момент самолетът се е намирал на височина 6 километра и на разстояние 1 километър от турската граница над територията на Сирия. Според генералния щаб на Турция обаче руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и е бил свален, след като са му отправили 10 предупреждения.