Рискът за България след свалянето на руски боен самолет от Турция произтича от възможностите за ескалация на конфликта и нова бежанска вълна у нас, което по същество ще има и икономически последици. Това каза в интервю за „Здравей, България" по Нова телевизия посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница

Турската бойна авиация свали на 24 ноември на границата със Сирия руски боен самолет, който е нарушил турското въздушно пространство. Според Кремъл обаче самолетът Су-24 със сигурност се е намирал над територията на Сирия. Инцидентът е първи случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна членка на НАТО от 1950-те години насам.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

По думите на Нейнски трябва да се търси диалог и дипломатическо решение за случая със сваления самолет: „Определено военният конфликт не е решение. Въпреки че предстоеше посещение на Лавров в Анкара, което бе отменено след инцидента вчера, предстоят още две събития в края на седмицата - има заседание в Брюксел на ЕС - Турция, на което ще присъства министър-председателят Давутоглу. Освен това на 15 декември се очакваше Ердоган да посети Москва, където да води разговори по всички въпроси по Сирия и в това число проектите, които се случват в енергетиката. Предстои да видим дали това посещение ще се състои. И какво ще се случи в този период от около 20 дни".

НАТО призова за дипломация и мир

Според нея е очевидно, че трябва да има сближаване на позициите, както и да се изясни какво точно се е случило. По думите й разликата в позициите и напрежението, което цари, е станало индиректна причина за този инцидент.

Източник: Novanews.bg