Обама: САЩ и Франция са заедно в борбата срещу тероризма
Обама: САЩ и Франция са заедно в борбата срещу тероризма / снимки: Guliver/Getty Images

Ние всички сме французи, каза на френски език американският президент Барак Обама след среща с френския си колега Франсоа Оланд, състояла се в Белия дом, предаде АФП. Това уверение, изречено на френски, Обама отправи 11 дни след най-кървавите атентати във Франция, в които терористи убиха 130 души и раниха над 350 души при серия от нападения в Париж.

Обама подчерта пред Оланд, че САЩ и Франция са единни и солидарни в борбата с тероризма, допълва агенцията.

Ние американците заставаме до французите в добри и лоши времена, каза президентът, цитиран от Ройтерс. Франция и САЩ са единни и напълно солидарни в намерението да раздадат справедливост над тези терористи и да защитават нациите си, добави Обама.

Ние обичаме французите, каза Обама и припомни, че Париж е традиционно най-старият съюзник на Америка, визирайки американската революция в края на 18-и век, подкрепена от французите и това, че Франция беше редом до САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г., а френските лидери казаха тогава: "Ние всички сме американци", предаде АФП.

Той предупреди, че Ислямска държава и нейната идеология представляват сериозна заплаха за всички. Но подчерта, че американците няма да се оставят да бъдат тероризирани, предадоха Ройтерс и АФП.

Обама САЩ и Франция са заедно в борбата срещу тероризма
netinfo

Франция няма да участва със сухопътна операция срещу ИД в Сирия

"Ислямска държава" трябва да бъде унищожена, добави Обама, цитиран от ТАСС. Тя не може да ни победи на бойното поле, ето защо се опитва да ни тероризира у дома, но няма да може да ни изплаши, посочи американският лидер.

Той припомни, че САЩ, Франция и други страни и по-рано са се сблъсквали с такива заплахи, като фашизма, комунизма и продължителната студена война, но всеки път са успявали да ги преодолеят, обединявайки своите усилия, предаде агенцията.

Говорейки за ИД Обама я нарече „варварска терористична група”, предаде АП.

Президентът призова Европейският съюз да споделя със САЩ информация за пътниците на полетите и бързо да приложи споразумението, което ще позволи на авиокомпаниите да споделят с властите информации за пътниците в самолетите, предадоха АФП и Ройтерс.

Обама посочи, че САЩ бързо ще започнат да споделят разузнавателни информации със Франция, предаде Ройтерс.

Президентът добави, че САЩ са готови да споделят средства за проверка и контрол на бежанците с Франция и с европейските партньори на САЩ, предаде Ройтерс. Американският президент посочи, че руските удари срещу умерената опозиция са засилили режима на сирийския президент Башар Асад, предадоха Ройтерс и АП.

Обама САЩ и Франция са заедно в борбата срещу тероризма
netinfo

Той призова Русия да играе по-конструктивна роля, като насочи вниманието си върху удари срещу ИД, предадоха АП и ТАСС. Говорейки за Русия Обама каза, че тя извън глобалната коалиция срещу ИД и че е в коалиция с Иран, предаде АП.

Обама засегна и темата за сваления от Турция руски самолет, като каза, че Турция има правото да защитава своето въздушно пространство, предаде АФП.

Турция подобно на всяка друга страна има правото да защитава територията си и своето въздушно пространство, каза американският президент, цитиран от Ройтерс. Сега е много важно за нас да се уверим, е и руснаците и турците разговарят един с друг, за да установят какво точно се е случило и да вземат мерки, за да попречат на каквато и да е ескалация, каза Обама.

Източник: БТА