Франция няма да участва със сухопътна операция срещу ИД в Сирия
Франция няма да участва със сухопътна операция срещу ИД в Сирия / снимки: Guliver/Getty Images

Франция няма да участва със сухопътна операция срещу групировката Ислямска държава в Сирия, заяви френският президент Франсоа Оланд след среща в Белия дом с американския си колега Барак Обама, предадоха АФП и Ройтерс.

Франция няма да се намеси по суша, местните сили, които ние ще подкрепяме, на които ние помагаме вече от няколко месеца, ще свършат работата по суша, след като ние сме нанесли удари, които ще позволят на тези сили да действат, каза Оланд, цитиран от АФП.

Той каза, че САЩ и Франция предвиждат да засилят своите въздушни удари срещу ИД в Сирия и Ирак. Оланд подчерта, че САЩ и Франция са решени да подкрепят всички, които се сражават срещу ИД на място в Ирак и в Сирия.

Френският президент посочи, че Франция е готова да работи с Русия, ако Москва съсредоточи усилията си върху ИД, предаде ТАСС. Той каза, че точно това ще заяви на руския президент Владимир Путин, с когото ще се срещне след два дни в Москва.

Франция няма да участва със сухопътна операция срещу ИД в Сирия
netinfo

Говорейки за ситуацията в Сирия Оланд каза, че сирийският президент Башар Асад трябва да си тръгне възможно най-бързо, предаде АФП. Той поясни, че политическият преход в Сирия трябва да стане възможно най-бързо, предаде Ройтерс.

Оланд засегнати въпроса с руския самолет, свален от турската авиация и каза, че в тази връзка трябва да се избегне ескалацията, предаде Ройтерс.

Президентът подчерта, че е спешно да се затвори границата между Турция и Сирия, за да се попречи на терористите да идват оттам в Европа, предаде Ройтерс.

Източник: БТА