Лукарски: България може да бъде платформа за търговията между Китай и ЕС
Лукарски: България може да бъде платформа за търговията между Китай и ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е заявил на информационен форум в Шанхай, че страната ни отдава приоритетно значение на сътрудничеството с Китай, отчитайки огромния икономически потенциал и ускореното развитие на азиатската страна, която е втората по големина икономика в света. На форума в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции, участваха над 100 китайски компании, съобщава правителствената пресслужба.

Министър Лукарски е уверил, че потенциалът на България като част от огромния пазар на Европейския съюз и високите постижения на китайската икономика, създават предпоставки за активизиране на двустранното сътрудничество. Той е посочил, че стратегическото географско местоположение на България ни позиционира като основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия. Страната ни предлага отлични условия като платформа за китайските продукти към Европейския съюз и за бизнес с останалите страни от Съюза - както поради факта, че като член на ЕС предоставяме безпрепятствен и безмитен достъп до пазар с 500 милиона потребители, така и заради все по-добрата комуникационна и транспортна инфраструктура, която развиваме.

България има най-ниските данъци в ЕС - 10% корпоративен данък, 0% за реинвестирана печалба в общини с безработица с над 25 на сто по-висока от средната за страната, 10% данък върху личните доходи, 5% данък върху дивидентите. Компютрите, софтуерът, новите машини и съоръжения имат 50% годишна амортизация. Прилагаме 2-годишно освобождаване от ДДС при внос на оборудване за инвестиционни проекти над 2,5 млн. евро, които създават най-малко 20 работни места. Това са част от инвестиционните предимства, които министър Лукарски е изтъкнал пред потенциалните инвеститори от Китай. По думите му данъчният режим, в съчетание с квалифицираната работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции.

Министър Лукарски е посочил още, че в провежданата инвестиционна политика се предвиждат и специални мерки за стимулиране на инвеститорите съгласно Закона за насърчаване на инвестициите - ускорени административни услуги; придобиване на имоти държавна или общинска собственост при облекчени условия; финансиране изграждането на необходимата инфраструктура; финансова подкрепа за обучение на персонала и за частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски, както и пакет от насърчителни мерки за приоритетни инвестиционни проекти от страна на правителството.

Борисов подкрепя побратимяване на София и Шанхай

„Каним китайските компании с интерес към пазарите на Европейския съюз да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове у нас. Разчитаме китайските власти да насърчават китайските фирми да инвестират в България", е заявил министърът. Той е оценил високо дейността у нас на китайски фирми като „Грейт Уол Мотор Кампъни", „Тиендзин Стейт Фармс Агрибизнес Груп Кампъни", „Хуавей" и „Зи Ти И" и др., като е изразил увереност, че техният пример ще насърчи и други китайски компании да инвестират у нас.

Министър Лукарски е уверил, че страната ни е готова да окаже подкрепа на бъдещите проекти на китайските фирми в България. Като перспективни сектори той е очертал машиностроенето, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, създаването на индустриални зони и високотехнологични паркове. Според министър Лукарски съществува неизползван потенциал в търговските ни отношения с Китай. Редица български стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, могат по-осезаемо да присъстват на китайския пазар - продукти от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето и електротехниката.