Борисов подкрепя побратимяване на София и Шанхай
Борисов подкрепя побратимяване на София и Шанхай / снимки: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в България има единомислие, че Китай е най-важният ни стратегически партньор в Азия и отношенията трябва да се развиват. Премиерът е в азиатската страна за Четвъртия форум на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов подкрепя побратимяване на София и Шанхай
netinfo

Първото посещение на премиера Борисов в Китай е започнало със среща с кмета на Шанхай Ян Сюн. „Това е първо мое посещение в страната, защото искахме да дойдем с готови проекти - тогава, когато можем да предложим нещо конкретно", е казал Борисов по време на срещата си с Ян Сюн.

В присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, шестима министри и народни представители от всички парламентарни групи, които са част от водената от премиера делегация, министър-председателят е представил възможностите за сътрудничество в сферата на високите технологии и е благодарил за съдействието за организиране в Шанхай на Българо-китайски икономически форум, който да даде нови перспективи пред бизнеса на двете страни. Борисов е подкрепил идеята за сключване споразумение за побратимяване между София и 24-милионен Шанхай.

Борисов подкрепя побратимяване на София и Шанхай
netinfo

Имаме амбицията да развием града като водещ световен икономически, търговски, финансов и пристанищен център, е заявил кметът Ян Сюн. По думите му, това ще допринесе за развитие на отношенията с България, а единственото, което липсва, той е изразил с китайската поговорка "всичко е налице, с изключение на източния вятър", като е визирал побратимяването на Шанхай и София.

Ян Сюн е посочил, че в Китай са познати редица български стоки и призна, че всяка сутрин пие българско кисело мляко.

Борисов подкрепя побратимяване на София и Шанхай
netinfo

Премиерът Борисов е поканил кмета Ян Сюн да посети българската столица за сключване на споразумението.