Равнището на терористична заплаха в Брюксел е повишено до максималното
Равнището на терористична заплаха в Брюксел е повишено до максималното / БГНЕС

Равнището на терористична заплаха в Брюксел бе повишено до
максимална степен, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на националния кризисен център.

Организацията за координиране на анализа на заплахата предупреди за непосредствена заплаха. В резултат тревогата е повишена до максималната, четвърта степен.

Службите за сигурност на Белгия са получили данни, че на белгийска територия може да бъдат извършени атентати като терористичните удари в Париж от 13 ноември, съобщи премиерът Шарл Мишел. Той поясни, че става дума за едновременни удари на няколко отделни места от терористи, въоръжени с огнестрелно оръжие и взривни вещества. По неговите думи целите на атентаторите са обществени места - търговски центрове, общественият транспорт, прояви с висока посещаемост.

Равнището на терористична заплаха в Брюксел е повишено до максималното
netinfo

Всички публични събития в Брюксел са отменени, след като тази нощ столицата бе поставена в последна степен на готовност за терористичен удар. Мишел поясни, че по този начин ще бъде освободен полицейски и военен ресурс за патрулиране на заплашените от удар места.

Жителите на Брюксел са призовани да избягват места с висока концентрация на хора като концерти, гари, летища, обществения транспорт и популярните търговски обекти. Те са приканени още да подпомагат контрола над сигурността.

Всички метростанции в Брюксел ще останат затворени в събота, с

Равнището на терористична заплаха в Брюксел е повишено до максималното
netinfo
ъобщи компанията оператор на градския транспорт в белгийската столица, цитирана от Франс прес.

Хората са призовани да съдействат на службите и да не разпространяват слухове, а да се осланят на официалната информация. 

Равнището на терористична заплаха в Брюксел е повишено до максималното
netinfo

Мярката бе за повишаване степента на терористична заплаха бе предприета броени часове след като на заподозрян, който е бил задържан в Белгия, бяха повдигнати обвинения в тероризъм във връзка с атентатите в Париж преди седмица.

Белгийската прокуратура отрече официално появилите се тази сутрин информации в местни медии, че полицията е открила химически и взривни вещества при обиски в Брюксел.

Уточнява се, че при претърсването на жилището на задържан в четвъртък и уличен в тероризъм, е било намерено значително количество оръжие. Задържаният вероятно е помогнал в укриването на издирвания оцелял терорист от атентатите в Париж миналата седмица.

Районът в белгийската столица Моленбек е смятан за задна база на джихадизма в Европа, отбелязва АФП. Предполагаемият организатор на терористичните атаки в Париж, Абделхамид Абауд, който бе убит в сряда, и двама от техните извършители, братята Брахим и Салах Абдеслам, са родом от там. Брахим се самовзриви при едно от нападенията, а Салах избяга и е в неизвестност.

Източник: БТА