"Европа избра да затвори очите си пред заплахата от тероризъм и затова сега я очакват кръв и спадания" - думите са на полковник Гарен от израелските спецчасти. След 32 години в службите и шест куршума в тялото, днес полковникът обучава специалните отряди за борба с тероризма не само в Израел, но и в други държави.

Твърди, че над Европа е надвиснала реална заплаха, която трудно може да бъде избегната, защото някой е "проспал" момента за реакция. Екип на Нова телевизия се срещна с него часове преди да замине за поредната си мисия.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу Ислямска държава

„Част от обучението на израелските специални части предвижда по един час сън на денонощие и стотици километри ходене пеша всяка седмица. Въпреки това, желаещите са повече отколкото можете да си представите. Не знам дали нашите спец части са най-силните, но със сигурност са най-опитните. В Израел атентати има буквално всеки ден", разказва той.

„Не мога да ви опиша какво е усещането да излизаш сутрин от вкъщи и да се оглеждаш около себе си от страх някой да не се нахвърли върху теб. Докато шофираш, да се чудиш дали колата, която те засича, не е пълна с експлозиви или пък дали пътникът до теб в автобуса не е камикадзе. Трябва винаги да си готов за евентуална експлозия, стрелба - дори нападение с нож", казва полковникът.

Атентатите в Париж са само началото, смятат експерти

„Щом са казали, че ще атакуват Рим или Лондон, може да сте сигурни, че ще го направят. За две седмици свалиха руския самолет в Египет, имаше атентат в Бейрут, нападнаха и Париж. Разбирате за какви възможности става въпрос. Европа избра за затвори очите си, да запуши ушите и устата си. Мисля, че Европа се страхува да предприеме крайни мерки срещу радикалния ислям. Или пък просто има интерес да не го прави, не знам... Ако е така, ще страда поколения наред. Европа ще гори - цялата, лека полека", казва Гарен.

„Още след атентата в Бургас, казах че това ще бъде и бъдещето, което очаква Европа. Без железен контрол, безкомпромисни правила и силни тайни служби, няма как да контролирате терористите. Трябва да се биете с тях, както сега прави Франция. Но за тях вече е твърде късно. Защо, според вас всички бежанци идват в Европа? Защото арабските страни не ги искат. Питали ли сте се защо е така? Защото чудесно знаят, че те са заплаха. Съжалявам да го кажа, но те ще се превръщат във все по-голяма заплаха за Европа и ще страдате! Това е моето послание. Съжалявам, но това е само началото за Европа. Мисля, че трябва да ги върнете у дома, а тези, които сега идват, да не ги пускате. Унгария и Хърватска с право затвориха границите си. В този момент към Европа са се запътили 3 млн. мигранти, които Турция спокойно пуска насам, защото и те не ги искат", казва полковникът.

„Те искат да се внедрят в Европа и го правят много добре. Използват демографията. Християните имат средно по 1,3 деца, а мюсюлманите - 5,7. Представете си след 20 години каква част от населението на Европа ще е мюсюлманско. В Израел няма семейство, което да няма член пострадал при атентат или ранен като войник. Представяте ли си го? Аз да. Наистина е тъжно. Кръв и страдание - това очаква и Европа", заяви Гарен.

По искане на полковника, чиято фамилия е Гарен, лицето му остава скрито.

Източник: Novanews.bg