Атентатите в Париж са само началото, смятат експерти
Атентатите в Париж са само началото, смятат експерти / снимка: БГНЕС, архив

Съществува опасност атентатите в Париж от 13 ноември да са началото на кампания от терористични актове на групировката „Ислямска държава” в страните от коалицията, която я бомбардира в Сирия и Ирак, смятат експерти, цитирани от АФП.

Досега кампанията от въздушни удари по обекти на радикалната организация в районите под неин контрол не е засегнала кой знае колко нейния потенциал. Трябва ударите да бъдат засилени, за да може да бъде отслабена сериозно организацията, допълват експертите.

„Силата на Даеш (арабският акроним на „Ислямска държава”) в такъв тип действия е да държи инициативата. Досега тя държи инициативата навсякъде и може да ни изненада отново през идните дни. Идеалът сега за тях е да ударят координирано някъде в Европа. След като го направиха в Париж, да покажат, че могат да повторят същото другаде. Като имаме предвид с каква лекота преминават границите, това не е невъзможно”, каза специалистът по джихадистките движения Жан-Пиер Филю, преподавател в парижкия университет „Сианс по”.

Изданието „Интелиджънс онлайн” написа вчера, че „няколко арабски разузнавателни служби са предоставили информации на свои западни колеги, според които шест столици са мишени на Даеш: Париж, Лондон, Москва, Кайро, Рияд и Бейрут”. През юни се е състояла среща между високопоставени кадри в иракската „столица” на „халифата” Мосул. На нея е било взето решение за засилване на кампанията на терор. За отговорник за района Франция-Испания-Италия е назначен белгиецът Абделхамид Абауд, убит в сряда при полицейска акция край Париж.

Според Филю екстремистите са очаквали бомбардировките в отговор на атентатите в Париж и затова ръководството на „Ислямска държава” се е скрило, за да не попадне под ударите.

За да има реален ефект и да бъде отслабена организацията, трябва да се започне това, което австралийският експерт Дейвид Килкулен нарича „сериозна въздушна кампания”, която да е 10 или 20 пъти по-интензивна отсега.

„Продължаваме да разглеждаме „Ислямска държава” като терористична организация, чиито лидери и скривалища с оръжия опитваме да унищожим”, каза той за АФП.

„Трябва да гледаме на нея като на вражеска държава, каквато е. Това означава разрушаване на източниците й на енергия, водоснабдяването, петролните кладенци и градовете, които контролира. Няма алтернатива. Случилото се в Париж ни показа, че няма как да стане другояче”, допълва още Килкулен.

Източник: БТА