Саудитска Арабия осъди на смърт палестинец за вероотстъпничество
Саудитска Арабия осъди на смърт палестинец за вероотстъпничество / ThinkStock/Getty Images

Съд в Саудитска Арабия осъди на смърт палестинец по обвинение, че е отстъпил от мюсюлманската вяра. Това съобщи представителят на "Хюман райтс уоч" Адам Кугъл, позовавайки се на документи от съдебния процес, предаде Ройтерс.

Затвор заплашва саудитка, заснела изневярата на мъжа си

Палестинецът Ашраф Фаяд, който е поет, бил задържан през 2013 г. от религиозната полиция в югозападния саудитски град Абха. Първоначално бил пуснат на свобода, но после наново арестуван и изправен пред съда в началото на 2014 г. Тогава бил осъден на четири години затвор и 800 удара с камшик.

500 удара с камшик и 1 година затвор заради богохулство

След обжалване и връщане на делото за преразглеждане друг съдия произнесъл на 17 ноември смъртна присъда срещу палестинеца, каза Кугъл, който е наблюдател на правозащитната организация за Близкия изток.

Обезглавяват ги заради изневяра

Съдебната система в Саудитска Арабия се основава на правилата на шериата, а съдиите са духовници от крайно консервативната уахабитска школа на сунитския ислям. Според уахабитското тълкувание на шериата религиозни престъпления, включително светотатство и вероотстъпничество, се наказват със смърт, добавя Ройтерс.

Източник: БТА