Рисунка в отговор на атентатите в Париж предизвика полемика
Рисунка в отговор на атентатите в Париж предизвика полемика / снимка: БГНЕС, архив

Рисунка в отговор на нападенията във Франция от 13 ноември породи полемика в страната, пише в. "Кориере дела сера".

Тя е дело на 29-годишната карикатуристка Солинет, родена в Бордо, но израснала в Париж. На рисунката се вижда символът на Франция Мариан. Тя е изобразена като руса, гола и горда девойка, която пие вино, слуша музика и се наслаждава на живота. До русата, гола Мариан от рисунката има и текст: "Излезте навън, пийте, танцувайте, слушайте музика, говорете, правете любов, съблечете се голи, бъдете свободни".

Рисунката беше забелязана насред свещите оставени в подножието на статуята на Мариан на Площада на Републиката във френската столица. Там парижани се събират почти всеки ден, за да отпадат почит на жертвите на нападенията от 13 ноември, палейки свещи и оставайки послания, рисунки и играчки.

Пред блога "Двадесет и седмия час" на в. "Кориере дела сера" авторката на рисунката с голата Мариан разказва, че я е нарисувала в деня след атентатите.

Съпругът на убита в „Батаклан" с разтърсващо писмо до терористите

"Първо беше рисунка с акварелни бои, но не ми хареса резултатът", казва тя и допълва, че сканирала рисунката, а след това си поиграла на компютъра тя да придобие вида, в който е сега. После я качила в социалните мрежи, а оригинала занесла на Плащада на Републиката.

Само за няколко часа след качването й в интернет, тази рисунка се превърна в хит, но навлече на Солинет и доста критики, че така не отдават почит на жертвите на атентатите.

В отговор на тези критики Солинет казва пред блога на "Кориере дела сера", че нейната гола Мариан е символ на самата свобода. Солинет допълва, че когато човек е гол, това според нея означава да се каже "не", визирайки "не" на тероризма и на онези, които искат да сплашат французите.

Източник: БТА