Самолетоносачът Шарл де Гол отплава с 26 изтребителя към Сирия
Самолетоносачът Шарл де Гол отплава с 26 изтребителя към Сирия / БГНЕС

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" отплава с 26 изтребителя от пристанище Тулон за източната част на Средиземно море, за да се включи в борбата срещу групировката "Ислямска държава", съобщи Франс прес.

Най-малко 33 убити джихадисти при френски и руски удари в Сирия

След дни самолетоносачът с 18 изтребителя "Рафал" и осем "Супер Етандар" ще пристигна в района край бреговете на Сирия или Ливан.

Пристигането на "Шарл де Гол" ще утрои досегашният оперативен капацитет на Франция, заяви адмирал Рене-Жан Криньола, командващ силите със специално предназначение 476, които освен френската авионосна група включват няколко чуждестранни кораба, сред които британска и белгийска фрегата.

Франция бомбардира бастиона на Ислямска държава - град Ракка в Сирия

Това е трета мисия на френския самолетоносач в района за последните две години.

В неделя, два дни след атентатите в Париж, френската авиация извърши масирани бомбардировки над град Ракка, който на практика играе ролята на столица на ИД в Северна Сирия.

Ще продължим тези удари през следващите седмици без прекъсване, заяви в понеделник пред парламента френският президент Франсоа Оланд.

Франция и Русия ще се бият заедно срещу общ враг за първи път от 1945 г.

Руските бойни кораби край бреговете на Сирия няма да обезпечават противовъздушна и противоподводна отбрана на авионосната група от френските ВМС, съобщи ТАСС, позовавайки се на военно-дипломатически източник. По-рано в някои медии се появи информация, че руски кораби ще осигурят бойно прикритие на авионосната група на френските ВМС при операцията им срещу ИД в Сирия.

Ще осъществяваме тясно взаимодействие с френската авионосна група по море и във въздуха, включително противодиверсионна и антитерористична дейност, но за осигуряване на противовъздушна и противоподводна отбрана от наши кораби за отряда на френските ВМС начело със самолетоносача "Шрал де Гол" не става дума, уточни източникът.

Източник: БТА