Папа Франциск определи атентатите в Париж като дял от Третата световна война
Папа Франциск определи атентатите в Париж като дял от Третата световна война / снимки: БГНЕС

Папа Франциск окачестви атентатите в Париж като дял от Третата световна война.

"Аз съм потресен, изпълнен с болка и се моля. Дял от Третата световна война... Това не е човешко", каза папата в кратко телефонно интервю за италианската католическа телевизия ТВ2000, като гласът му звучеше необичайно приглушен и силните емоции му пречеха да завърши някои фрази.

Тези слова на Светия отец не са изненада, а повторение на изявлението, което той направи миналата година, когато на връщане от апостолическата визита в Южна Корея заяви в самолета пред съпровождащите го журналисти:

"Днес сме във война навсякъде. Някой ми каза, че изживяваме Третата световна война, но на части".

Излизат все повече подробности за терористите, атакували Париж

Политическите реакции и експертните анализи на терористичните нападения в Париж поставиха ударението върху увеличената заплаха от атентати в Италия и Ватикана по време на Свещената година на милосърдието, която започва след три седмици. Наричана популярно "Юбилей 2015", тя бе изненадващо обявена през април от папа Франциск. Той ще я открие на 8 декември с церемонията по отваряне на Свещената врата на базиликата "Свети Петър", която ще бъде тържествено затворена на 20 ноември 2016 година, слагайки символичния край на юбилея. Очакванията са събитието да привлече не по-малко от 30 милиона поклонници и туристи в Рим и във Ватикана.

Сега за първи път политици и експерти изразиха в публичното пространство съмнения, свързани с антитерористичните аспекти на подготовката и провеждането на такава мащабна международна проява. В някои изявления дори открито се твърдеше, че Франциск е действал прибързано, като е обявил юбилея без задължителните и изискващи време консултации с компетентните италиански институции.

Реакцията на Ватикана бе светкавична. Според монсиньор Рино Физикела, който е личен пълномощник на папата за организиране на Свещената година на милосърдието, задача на всички религии е да утвърждават милосърдието като начин на живот, който се противопоставя на страха и омразата. Той смята, че атентатите в Париж дори са повод за извънреден юбилей на Римокатолическата църква.

"Именно сега не е време да се отказваме от Свещената година и да се страхуваме за нея. Тя ни е необходима повече от всякога," изтъкна от своя страна официалният говорител на Светия престол отец Федерико Ломбарди.

Папа Франциск определи атентатите в Париж като дял от Третата световна война
netinfo

Оптимистична позиция зае италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано, който се позова на завършилото наскоро Световно изложение "Експо 2015" в Милано, което привлече над 20 милиона посетители и приключи без инциденти и заплахи. Той посочи, че в момента в Рим и около Ватикана са приведени във втора степен (максималната е първа) на готовност 24 хиляди служители на органите за обществена безопасност, подпомагани от 700 военнослужещи, които не са от състава на изпълняващите полицейски функции Карабинерни войски, а принадлежат към другите видове Въоръжени сили. Предвижда се допълнително разполагане на още 1000 военнослужещи.

Целта е тези военни подразделения да поемат охраната на възлови обекти, като по този начин се освободи личен състав от национални полицейски структури и карабинери, които ще се включат в усиленото патрулиране на територията на Рим и на подстъпите към Държавата Ватикана.

Източник: БТА