Хуманитарна организация обвини България в грубо отношение към мигранти
Хуманитарна организация обвини България в грубо отношение към мигранти / снимка: БГНЕС, архив

Българските власти са обвинени в грубо отношение към мигранти в доклад, финансиран от британската хуманитарна организация Оксфам, съобщи Би Би Си. Докладът е изготвен въз основа на свидетелства на мигранти, преминали пеша от България в Сърбия и цитира множество твърдения за побой и рекет от полицаи.

Докладът е изготвен от Центъра за човешки права в Белград и е финансиран от Оксфам. Той обръща внимание на опасностите, които очакват мигрантите на турско-българската граница и по-късно, когато те се опитват да преминат в Сърбия.

Български граничари застреляха мигрант при опит да влезе в страната

В подробности са описани разкази за рекет от българската полиция, физическо насилие над мигранти и нападения от полицейски кучета.

Докладът се опира на разговори с над 100 бежанци, пристигнали от България в сръбския пограничен град Димитровград. Те са проведени в продължение на три дни през октомври.

"В светлината на сигнализираните злоупотреби ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия, за да защити основните човешки права в своите граници", заяви директорът на Оксфам за Югоизточна Европа Стефано Балдини.

Миналия месец афганистански мигрант бе застрелян от български граничар, след като влезе в страната от Турция. Властите заявиха, че той е бил убит от рикошет при даден предупредителен изстрел, припомня Би Би Си.

Докладът е коментиран и от два британски всекидневника - "Дейли експрес" и "Дейли телеграф". "Дейли телеграф" посоча, че интервютата, на които се базират изводите в доклада, са с мигранти, дошли в по-голямата си част от Сирия, Ирак и Афганистан. В едно от интервютата афганистански мигрант, чието име не се съобщава, разказва за платен подкуп от 400 евро след арест извън София.

В. "Дейли експрес" пък цитира конкретни случаи на предполагаемо насилие над мигранти. Сред тях са този на 15-годишен афганистански мигрант, който твърди, че е бил бит и обран от полицаи или на 20-годишен афганистански строителен работник, който описва преминаването си през България като много лошо изживяване. Говори се и за случаи на насилие, при които били използвани кучета, вода или пистолети, допълват двете британски издания.

Някои от мигрантите разказват също, че са платили по 2500 евро, за да бъдат вкарани от трафиканти в България, посочва в. "Дейли телеграф".

Източник: БТА