Какви проекти за модернизация на армията планират
Какви проекти за модернизация на армията планират / снимка: БГНЕС, архив

Програмата за развитие на отбранителните способности ще бъде обсъдена с партиите в парламента, каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в МС. Влезе в сила промяната в закона за въоръжените сили за съвместна охрана на въздушното ни пространство, която също ще бъде обсъдена с депутатите, добави той.

Ненчев: Проявената мъдрост и търпение на военнослужещите бяха възнаградени

Министърът посочи, че е удовлетворен от увеличаването на парите за отбрана през 2016 година. Бюджетът за армията ще е 1,35 на сто от БВП. Предвидено е за ВВС и за ВМС да се отпуснат допълнително по 80 млн. лева и над 40 млн. лева за сухопътните войски, което е голям успех за нас, каза Ненчев.

Вече получаваме високи оценки от нашите партньори за това увеличение и затова благодаря на премиера, на президента и на министъра на финансите, каза Ненчев.

Започваме няколко проекта за модернизация на армията, предвиждаме построяване и то в България на два нови кораба, ще има и 13 или 14 машини за сухопътните войски, както и ремонт на нашите изтребители, процедура за покупка на нови самолети.

Военният министър: Няма защо да се харчат пари за осъвременяване, ако загубим хора

В края на ноември ще се съберем на Съвет по отбрана, на който ще се обсъдят кадрови проблеми. Няма да има съкращения във въоръжените сили, но предстоят съкращения в администрацията, заяви Ненчев.

Източник: БТА