Синдикати в МВР алармират за случаи на репресии спрямо участвали в протестите
Синдикати в МВР алармират за случаи на репресии спрямо участвали в протестите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За репресии спрямо протестиращите полицаи сигнализира Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Синдикалист от МВР: Не искаме оставки, искаме реформа

Според най-големия синдикат в сектор „Сигурност" е било издадено разпореждане участниците в спонтанните протести срещу орязването на социалните придобивки, да бъдат установени и принудени да дават обяснения.

"Имаме сигнали за разпореждания, целящи събиране на имената на колеги, искане на обяснения и бързи разписвания на заявления за напускане на системата", посочват от синдиката.

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)

Във вторник служителите на МВР излязоха на спонтанни протести заради направени предложения в бюджета за догодина, които предвиждаха заплатите при пенсиониране на бъдат намалени, както и дните отпуск.

Впоследствие след среща при премиера Борисов с ресорните министри бе решено, че орязването на заплатите при пенсия и дните отпуск ще важи за новопостъпилите служители. Полицаи продължиха да излизат на спонтанни протести в страната.

10 заплати обезщетение за новите полицаи, отпуските стават 20 дни

Пред Дарик синдикалистът Благой Ванкин обясни, че синдикатите не искат оставки, а реформа, но тя трябва да бъде прозрачна, като по думите му не трябва да се посяга на 20-те заплати при пенсиониране, тъй като те били обезщетение за служителите.

Подкрепяте ли протеста на полицаите? Гласувайте в анкетата на dariknews.bg тук