Йоханис назначи министъра на образованието за служебен премиер на Румъния
Йоханис назначи министъра на образованието за служебен премиер на Румъния / БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис назначи министъра на образованието за служебен премиер. Протестите в Румъния продължават, въпреки че премиерът Виктор Понта подаде оставка в сряда. Протестиращите искат разпускане на парламента и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Румънският президент Клаус Йоханис започна консултации с лидерите на политическите партии за сформиране на ново правителство.

Оставката на правителството, водено от премиера Виктор Понта, не потуши напрежението в румънската столица. Около 30 хиляди души се събраха на пореден протест в центъра на Букурещ късно снощи, за да поискат разпускане на парламента и предсрочни избори.

Понта подава оставка заради трагедията в Букурещ

Тълпи изпълниха централните улици на Букурещ, като голяма част от протестиращите се насочи към сградата на парламента. Част от тях прескочиха оградата и влязоха зад загражденията. Не се стигна до сблъсъци с полицията, хората бяха учтиво помолени от полицаите да напуснат заграденото място.

Недоволните граждани отговориха на подадената от Виктор Понта и неговия кабинет оставка с викове: "Не на корупцията!" и: "Искаме нови политици и ново начало за ново начало за страната".

Над 13 000 души на антиправителствен протест в Букурещ след пожара в дискотека

Протестът продължи до раните часове на днешния ден. Близо 10 000 души демонстрираха в десетина големи града, сред които Тимишоара, Клуж и Яш. Акциите преминаха мирно. Участниците в протестите издигнаха лозунги като "Долу мафиотската система" и "Румъния, събуди се".

Напрежението в Румъния ескалира след трагедията, която се случи на 30 октомври в дискотеката и отне живота на 32 души.

Румънският президент Клаус Йоханис започна консултации с лидерите на политическите партии за сформиране на ново правителство.

Той изрази съжаление, че е било нужно да се стигне до загуба на човешки живот, за да има промяна в правителството. Йоханис посочи, че ще бъде назначен премиер, който да ръководи правителството до съставянето на нов кабинет, но не назова името му.