Шефът на ВАС: Заплатите при пенсиониране на магистратите не трябва да се пипат
Шефът на ВАС: Заплатите при пенсиониране на магистратите не трябва да се пипат / снимка: БГНЕС, архив

20-те заплати при пенсиониране на магистратите не трябва да се пипат. Това каза пред журналисти във ВСС председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Коментарът му дойде по повод изказване на премиера Бойко Борисов около протестите на полицаите, че съдебната власт също трябва да прецени дали съдиите, прокурорите и следователите трябва да получават по 20 заплати при пенсия.

10 заплати обезщетение за новите полицаи, отпуските стават 20 дни

Според Колев тези социални привилегии са неоспорими. За сравнение той посочи, че съставът на МВР надвишава 47 000, докато магистратите са не повече от 4 100 души. Според шефа на ВАС е приемливо промените, срещу които протестират полицаите, да важат само за новите служители.

Работодателите подкрепят правителството за реформи в сектор „Сигурност”

От своя страна правосъдният министър Христо Иванов разграничи протеста на надзирателите от този на служителите в МВР. По думите му в последните месеци е направена съществена реформа с болезнени съкращения в системата на ГД "Изпълнение на наказанията".

В тази връзка той заяви, че разбира протеста на надзирателите срещу орязване на социалните им привилегии и допълни, че в дебатите около бюджета тази разлика ще бъде отчетена.