Работодателите подкрепят правителството за реформи в сектор „Сигурност”
Работодателите подкрепят правителството за реформи в сектор „Сигурност” / снимка: Dariknews.bg, валентин Грънчаров

Работодателите изразяват твърда подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор „Сигурност”. Това се посочва в декларация на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съобщиха от пресцентъра на БСК.

Документът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Национално представителните работодателски организации в България са силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Според бизнеса начинът на провеждане на протеста е неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност”, смятат от организациите.

Според работодателите обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите.

В декларацията се посочва, че криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети, както на икономиката, така и на личния живот на гражданите. В същото време България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, се допълва в декларацията.

Работодателските организации призовават министъра на вътрешните работи да създаде реално работещ социален диалог във ведомството си, за да може да се постигнат нови, справедливи форми на отчитане на личния принос на служителите в работата по опазване на обществения ред, живота, достойнството и имуществото на гражданите.