„Нехарактерни звуци“ се чуват на записи от изчезналия руски самолет
„Нехарактерни звуци“ се чуват на записи от изчезналия руски самолет / БГНЕС

Екипажът на разбилия се в Египет руски самолет А-321 до момента на катастрофата не е имал данни за неизправности на борда, съобщи Интерфакс, цитирайки информиран източни в Кайро.

"От записите на разговорите на екипажа с диспечерите се разбира, че 4 минути преди изчезването на самолета от радарите положението на борда е оставало нормално. Екипажът водел обичайни разговори с диспечерите, нищо не сочи към проблеми на борда и екипажът не докладва за такива", каза източникът.

Той съобщава още, че "моментът на изчезването на авиолайнера от екраните на радарите се предшества от нехарактерни за нормален полет звуци". Екипажът не е подавал сигнал за бедствие, повтаря източникът.

Руският пътнически самолет над полуостров Синай не е свален от ракета

"От записите може да се съди, че извънредната ситуация на борда е възникнала внезапно и е била неочаквана за екипажа, като пилотите не са успели да подадат сигнал за бедствие", добавя той.

Самолетът на руската авиокомпания "Когалимавиа", изпълняващ рейс по маршрута Шарм ел Шейх - Санкт Петербург, падна от над 9000 м височина в пустинята в Северен Синай около половин час след излитането си. Загинаха всичките 224 души, намирали се на борда.

Руският самолет се е разпаднал в небето над Египет

Същевременно стана ясно, че на местопроизшествието са били открити елементи, които не са част от конструкцията на еърбъса. Това съобщиха в Кайро експерти, разследващи катастрофата. Елементите са изпратени за експертиза. ТАСС отбелязва, че данните не са потвърдени официално.

Цялата зона на катастрофата ще бъде претърсена сантиметър по сантиметър, заяви руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС.

"Ако е нужно да се пресее пясъкът, където може да има останки от тела и отломки от самолета, направете го съвместно с МАК (Междудържавния авиационен комитет)", се обърна Пучков към ръководителя на оперативната група на руското министерство на извънредните ситуации в Синай Александър Агафонов.

"Ще бъде направено", отговори лаконично Агафонов, който участва в заседанието чрез видеовръзка. Той съобщи, че зоната на претърсване е била разширена до 30 кв. км. Претърсени са 28 кв. км, но нови останки от тела не са намерени.

Когалимавиа: Външен фактор е причинил самолетната катастрофа в Египет

По-рано днес Кремъл прикани катастрофатас руския самолет в Египет да не бъде свързвана с операцията на Русия в Сирия. Президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че хипотетичните размисли на тази тема са неуместни. "Това са абсолютно различни измерения, абсолютно различни въпроси. Не бива да се обвързват", каза Песков, запитан дали евентуално потвърждение, че самолетът е катастрофирал при терористичен атентат, би повлияло върху операцията на Русия в Сирия. Засега няма никакви данни инцидентът да наподобява терористичен атентат, подчерта говорителят на Кремъл.

При катастрофата на 31 октомври загинаха всичките 224 души на борда на руския самолет - 217 пътници и седемчленният екипаж. До момента в Санкт Петербург са доставени 140 тела и над 100 части от тела на загинали пътници. Разпознати са 9 тела, съобщи днес и. д. началник на руския национален център за управление на кризи към министерството на извънредните ситуации Алексей Смирнов.

Източник: БТА