20 000 полицаи излизат на протест
20 000 полицаи излизат на протест / снимка: БГНЕС
20 000 полицаи излизат на протест
82684
20 000 полицаи излизат на протест
  • 20 000 полицаи излизат на протест

20 000 полицаи излизат в сряда на протест. Това стана ясно от думите на Галентин Грозев от Синдикален алианс сигурност в МВР.

Недоволството им е провокирано от предвидени промени в проектобюджета, според които се намалява броя от 20 заплати, получавани след пенсиониране на служителите в МВР и МО.

Униформени канят Владислав Горанов да посети затвор и да боядиса килия

От думите на Грозев от Синдикален алианс сигурност в МВР след среща с финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че протестиращите служители ще бъдат около 20 000.

„Очаква се следваща среща, тъй като ни помолиха за разбиране, че се е създала много тежка ситуация във връзка с множеството молби за напускане от колеги, които са подадени последните дни“, каза той.

20 000 полицаи излизат на протест
netinfo

„Ние продължаваме нашата инициатива. За момента в сряда от 18.00 ч. имаме подадени уведомления за протести в София, Плевен, Враца, Елхово, Варна и Добрич. Ще продължим и в четвъртък, петък, събота, неделя - всеки ден и ще подкрепим всички колеги в техните инициативи“, заяви още Грозев.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов обясни, че 10-те заплати са капката, която ще прелее чашата.

„Тази история с прословутите 10 заплати, с поредното рязане на порциона – това е само капката, която ще прелее чашата. А най-големият проблем на народа е, не говоря за държавата, защото тя определено вече не мисли за нас като нейни служители, нито за гражданите си. Проблемът е, че чашата като прелее, няма да прелива на капки. Хората ще си тръгнат. Не само от МВР, ще си тръгнат и хората от армията, от ДАНС, надзирателите от затворите, хората от турската граница“, обясни Попов.

Около 60 полицаи се бяха събрали пред финансовото министерство в очакване на резултата от срещата.

20 000 полицаи излизат на протест
netinfo

Служители на МВР в Пловдив масово хвърлят оставки

Междувременно зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Борислав Мазнев, каза за Дарик, че десетки служители на Областната дирекция на МВР в Пловдив са подали рапорти за напускане в последните дни, а директорът на пловдивската полиция Христо Разслоков нито потвърди, нито отрече информацията.