Униформени канят Владислав Горанов да посети затвор и да боядиса килия
Униформени канят Владислав Горанов да посети затвор и да боядиса килия / снимка: БГНЕС, архив

С гневна декларация към финансовия министър излязоха и представителите на Синдиката на служителите в Затворите в България. Според тях готвените промени не целят да реформират сектора и не са придружени от задължителните прецизни и мотивирани обяснения на министъра на финансите.

Във връзка с приетия от Министерски съвет проект на Закона за държавният бюджет, надзирателите смятат, че това е кампания, която цели социално противопоставяне.  

"Като израз на добронамереност искаме да поканим господин Владислав Горанов в качеството му на финансов министър да посети един от затворите в Република България и се запознае реално със състоянието на сектора, като същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно - да боядиса стените на една от стаите. Да не забравяме, че на латински minister означава „служител“, изтъкват в декларацията си надзирателите.

Полицейски синдикалисти готови за национален протест

Вчера полицейски синдикати обявиха, че са готови да излязат на протест заради предвиденото от Министерството на финансите орязване на заплатите при пенсиониране от 20 на 10. Според предложението на министър Горанов се премахва и възнаграждението в МВР за прослужено време.

От синдикатите в МВР настояват за извънредно заседание на МС и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.