Асад е готов за президентски избори, но след като Сирия се освободи от ИД
Асад е готов за президентски избори, но след като Сирия се освободи от ИД / БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад заяви готовност да организира президентски избори в Сирия, на които да участва, съобщи за Франс прес руски депутат, който в момента е в Дамаск.

"Той е готов да организира избори с участието на всички политически сили, които искат Сирия да просперира", заяви по телефона Александър Юшченко след среща със сирийския президент.

САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция не се разбраха за съдбата на Асад

Асад е казал, че е "готов да обсъди внасянето на изменения в конституция, да организира избори за парламент и ако народът на Сирия счете за нужно, то той е готов за президентски избори", разказа депутатът от Комунистическата партия на Руската федерация, който е в региона на хуманитарна мисия, отбеляза ТАСС.

По думите на Юшченко, Асад е "абсолютно уверен в своите сили", ако се яви на президентски избори.

"Той има намерение да участва в изборите, ако народът не се противопостави на тази идея и смята, че това е необходимо", посочва Юшченко, цитиран от Франс прес и от Ройтерс.

Депутатът обаче уточни, че Асад е готов да организира президентски избори едва след като Сирия бъде освободена от джихадистите от групировката "Ислямска държава", допълва Франс прес.

Сирийската Ал Кайда дава 3 млн. евро за главата на Асад

Вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е време хората "да се подготвят за избори в Сирия", припомня Франс прес.

Освен Юшченко в Сирия са още няколко руски депутати и сенатори. Един от тях - сенаторът Дмитрий Саблин, пък каза по телефона за ТАСС, че Башар Асад е казал на руските парламентаристи, че ефективността на действията на руските въздушно-космически войски в Сирия са превишили очакванията на сирийската страна, но също така и на американската страна. Сирийският президент е казал пред руските депутати, че е разчитал на високото качество на участието на руската авиация в борбата с тероризма, но нито сирийските власти, нито американците са очаквали, че руската бойна авиация ще работи толкова ефективно.

Депутатът Юшченко пък добави, че Асад е казал пред руските парламентаристи, че според него има един архитект на кризите в Сирия и Украйна, предаде ТАСС.

"На срещата с нас Асад ни каза, че има разлики между кризите в Сирия и Украйна, но архитектът им е един", заяви Юшченко.

По думите му Асад е подчертал, че националистите в Украйна и бойците от терористичната групировка Ислямска държава "управляват от един център".

Източник: БТА