САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция не се разбраха за съдбата на Асад
САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция не се разбраха за съдбата на Асад / снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция не постигнаха обща позиция за политическото бъдеще на сирийския президент Башар ал Асад на среща във Виена за уреждане на конфликта в близкоизточната държава.

Те се разбраха четирите страни, които са ключови участници в дипломатическите усилия за уреждане на конфликта в Сирия, да продължат консултациите помежду си, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на саудитския външен министър Адел ал Джубейр.

Пет извода от визитата на Асад в Москва

Той говори след състоялата се днес във Виена първа по рода си среща на ръководителите на дипломациите на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция за сирийското досие.

Четирите страни са на едно мнение, че е необходимо конфликтът в Сирия да бъде уреден въз основа на Женевското комюнике, за да бъде страната единна и демократична. Те са съгласни и, че е необходимо да се води борба срещу тероризма и по-конкретно срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и останалите страни в Близкия изток, обяви Джубейр.

САЩ осъди тържественото посрещане на Асад от Путин

В същото време саудитският външен министър подчерта, че между Вашингтон, Москва, Рияд и Анкара има и едно разногласие - за необходимостта от оттегляне на сирийския президент Башар ал Асад и в какви срокове.

Съединените щати, Саудитска Арабия и Турция са твърди противници на режима в Дамаск, а Русия - негов основен поддръжник, отбелязва Франс прес.
Малко по-рано Сергей Лавров призова за активизиране на усилията за уреждане на конфликта в Сирия на основата на Женевското комюнике.

Асад благодари на Путин за руската военна намеса в Сирия

"Това предполага започване на пълномащабни преговори между представители на сирийското правителство и на целия спектър на опозицията, както вътрешната, така и външната, при активната поддръжка на международните актьори", уточни той, цитиран от ТАСС.

Американският държавен секретар Джон Кери и външните министри на Русия Сергей Лавров, на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр и на Турция Феридун Синирлиоглу преговаряха в хотел "Империал" в австрийската столица.

Източник: БТА