Депутати да се задържат при престъпления въпреки имунитета?
Депутати да се задържат при престъпления въпреки имунитета? / снимка: БГНЕС, архив
Депутати да се задържат при престъпления въпреки имунитета, предвиждат законови промени
82456
Депутати да се задържат при престъпления въпреки имунитета, предвиждат законови промени
  • Депутати да се задържат при престъпления въпреки имунитета, предвиждат законови промени

Подготвят се законодателни промени, свързани с имунитета на народните представители, научи Дарик.

Според сега действащото законодателство депутатската защита е свързана с наказателна неприкосновеност.

При всички случаи, в които има достатъчно основания за образуване на разследване срещу депутат, е необходимо преди това НС да гласува сваляне на имунитета му.

Разрешение не е необходимо в случаите, когато е на лице заварено тежко престъпление, например убийство.

Обмисляните изменения разширяват кръга от обстоятелства, при които народен представител, извършил престъпление, може да бъде задържан.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е образувала наказателно производство срещу неизвестен извършите във връзка с поредния скандал с участието на Волен Сидеров - нахлуването в НАТФИЗ.

Според зам.-главния прокурор Борислав Сарафов наказателното производство се води срещу неизвестен извършител заради имунитета на Сидеров. То е по два текста от Наказателния кодекс - за хулиганство и за принуда - отнемане на мобилен телефон от студентка, тъй като „си позволила" да направи снимка на Сидеров.

Сарафов обясни, че материалите ще бъдат докладвани в края на деня на главния прокурор Сотир Цацаров, който единствено има правомощия да прецени по-нататъшния ход на разследването и съответно - привличането на Сидеров в някакво процесуално качество.

Цацаров вече внесе искане за снемане имунитета на Сидеров, във връзка с друга хулиганска проява и нападение над полицай пред столичен магазин отпреди 2 седмици.