Давутоглу: Сваленият в Турция дрон е руско производство
Давутоглу: Сваленият в Турция дрон е руско производство / БГНЕС

Безпилотният самолет, който беше свален от турски военни край границата със Сирия в петък, е бил произведен от Русия. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в интервю, цитирано от агенция Ройтерс.

От Москва обаче са заявили на Анкара, че летателният апарат не е на руската държава.

Дронът беше свален в петък, след като навлезе в турското въздушно пространство независимо от изпратените му предупреждения, съобщиха военни представители.

Турция е свалила неидентифициран безпилотен самолет (СНИМКИ)

По-рано този месец руски самолет наруши въздушното пространство на Турция два пъти, като Анкара предупреди, че ще отговори подобаващо, ако нахлуванията продължат.

„Сваленият дрон е произведен в Русия, но Русия ни каза с приятелски тон, че той не е техен", заяви турският премиер.

Давутоглу: Турция ще сваля всеки самолет, нарушаващ въздушното й пространство

Във Вашингтон също смятат, че летателният апарат е бил руски. Давутоглу заяви, че не изключва той да е принадлежал на Сирия, чийто най-голям военен доставчик е именно Москва. Той може да е собственост и на сирийската кюрдска милиция или на някой друг.

Премиерът подчерта, че Анкара е решена да действа и да попречи на всякакви опити за нарушаване на въздушното й пространство. „Този инцидент показа, че Турция има както капацитета, така и политическата воля да сложи край на подобни нарушения", заяви той.

Турция призова Русия да зачита границите й

„Надявам се, че Русия, чието приятелство и добросъседски отношения ние ценим, ще заеме една по-внимателна позиция и турско-руските отношения няма да бъдат повлияни негативно", допълни премиерът.

В началото на месеца Турция обвини Русия, че нейни самолети са нарушили въздушното ѝ пространство. Тогава турският премиер Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й. Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени".

Източник: БГНЕС