Данък „уикенд за колите ще прати по-малки фирми в сивия сектор
Данък „уикенд за колите ще прати по-малки фирми в сивия сектор / снимка: БГНЕС
Данък „уикенд" за колите ще прати по-малки фирми в сивия сектор
82299
Данък „уикенд" за колите ще прати по-малки фирми в сивия сектор
  • Данък „уикенд" за колите ще прати по-малки фирми в сивия сектор

Данък „уикенд" за колите ще се отрази на малките фирми с 5-годишни автомобили, които ще минат в сивия сектор. Това стана ясно от думите на председателя на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители Стоян Желев. Предложеното от финансовото министерство облагане, придобило известност с името данък „уикенд", предвижда държавата да връща 70 на сто от ДДС при покупка на фирмен автомобил, който се използва и за лични цели. В интервю за Дарик Желев каза, че е разочарован от сигнала, който правителството дава на легалния бизнес. Според него по-малките фирми ще минат в сивия сектор, а по-големите ще измислят схеми, за да продължат да използват данъчния кредит и тези пари отново няма да влязат в бюджета.

Данък „уикенд" за колите - 1/3 от ДДС

Според председателя на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители Стоян Желев данък „уикенд" едва ли ще се отрази на пазара на автомобили, но ще има въздействие върху всички фирми с регистрирани коли на възраст до 5 години.

„Ефектът ще бъде такъв, че е много вероятно и тези малко фирми, които декларират леките коли и въобще като имущество в рамките на фирмите си, и тези малко фирми да престанат да го правят и да минат в сивия сектор по отношение на своите автомобилни и други активи, които са под ударите на проектозакона. Аз съм много разочарован от сигнала, които дава по този начин правителството на легалния бизнес, облагайки единствено него с допълнителни данъци", каза той.

Кабинетът реши: Въвежда се данък „уикенд”

Според Желев има опасения, че легалният бизнес може да мине към сивия сектор. „По-малките фирми със сигурност ще минат в сивия сектор, а по-големите ще измислят финансови и юридически и други схеми, по които ще продължат да ползват данъчен кредит и тези пари отново няма да влязат в бюджета", каза той.