Данък „уикенд за колите - 1/3 от ДДС
Данък „уикенд за колите - 1/3 от ДДС / Sofia Photo Agency, архив

Държавата да връща 70% от ДДС при покупка на служебен автомобил, който се ползва и за лични нужди. Поправката, станала популярна като "данък уикенд", е записана в проект на Закона за корпоративното подоходно облагане, който е внесен от кабинета в парламента.

В заключителните разпоредби се променят три закона - за ДДС, за доходите и за местните данъци. Проектът дава срок до 29 февруари 2016 г. всички фирми, които са си приспаднали ДДС за имоти и вещи над 5 хил. лв., да подадат декларация в НАП. В нея трябва да обявят, че ще приложат методика, която ще разработи финансовото министерство за това как да се разпределят преките разходи за служебни и лични цели.

Ако не го направят, данъчните ще приемат, че всички придобивки се ползват само за лични нужди, пише „24 часа". Според проекта тези фирми трябва да платят ДДС, и то за всички изминали данъчни периоди от момента на покупката на стоката. Предложено е компаниите да имат право да променят първоначално обявената техника за разделяне на разходите до 6 месеца от подаването на първоначалната декларация. Специален текст предвижда още, че ако фирма докаже, че използва вещите и имотите си само за фирмени цели, може да си върне цялото ДДС.

Фирмите, които са освободени от корпоративен данък, защото работят в региони с безработица, по-висока от средната за страната, пък вече трябва да депозират в Агенцията за инвестиции искане за освобождаване.

В Закона за облагане на доходите се дава право на дипломатическите представителства да удържат данък върху доходите на работещите в тях, но не ги задължава да го правят.

От 1 януари 2016 г. собствениците на поземлени имоти, които се намират в строителните граници на населените места и още са със статут на земеделска земя, ще плащат имотен данък. Храмове и църкви пък ще са освободени от такса смет, но само ако се използват за богослужение, а не за друга, различна от основната им дейност.

Санираните с бюджетни пари сгради също ще дължат данък за имотите в тях, тъй като повишаването на енергийната ефективност на сградата е станало с бюджетни средства.

За разлика от тях, собственици, които с лични пари са повишили енергийната ефективност на сградите до клас А, няма да плащат данък от 3 до 10 години от датата на санирането.