Пациентски организации се възпротивиха срещу криминализиране укриването на диагноза
Пациентски организации се възпротивиха срещу криминализиране укриването на диагноза / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повече от 14 представители на пациентски организации са се подписали под декларация, предоставена на медиите, в която категорично се осъжда идея, заявена от заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, според която би трябвало да се криминализира укриването на диагноза от страна на пациент.

Павлова каза вчера, че съсловната организация ще предложи подобна идея, тъй като лекарите са изправени пред всекидневен риск от заразяване с хепатит В, хепатит С или с ХИВ.

Лекари настояват укриването на заболяване да се криминализира

Всеки лекар е длъжен да спазва еднакво строги правила за безопасност при работа, гарантиращи както неговото здраве, така и това на пациента, каза пред журналисти председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

По думите му дали пациентът е с хепатит или ХИВ, не би следвало да има значение за подхода и отношението на лекаря към него. Пациентите са принудени да крият своето състояние, защото в противен случай няма да получат медицински грижи, допълни той и отбеляза, че това е „остра форма на дискриминация”.

Възможно е ЕС да предприеме наказателна процедура срещу България заради такава дискриминация, заяви Хасърджиев.

Пациентските организации настояват да се прекрати обсъждането на темата за криминализиране на укриването на диагноза, както и за публичност на позицията на Министерството на здравеопазването по идеята, изразена от представител на БЛС.

Потърсена за коментар след реакция на пациентски организации срещу подобна идея зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова заяви, че идеята за криминализиране на укриването на диагноза от страна на пациент е нейно лично мнение.

Вчера тя участва в пресконференция, посветена на започнал скрининг за носителство на хепатит В и хепатит С сред медицинските лица, работещи в центровете за спешна медицинска помощ. Павлова още веднъж подчерта, че БЛС подкрепя скрининга, както и подобни прегледи да се правят два пъти в годината, които да станат ангажимент на държавата.

Източник: БТА