Укриването на заболяване да се криминализира, искат лекари
Укриването на заболяване да се криминализира, искат лекари / снимка: Thinkstock/Getty Images
Укриването на заболяване да се криминализира, искат лекари
82240
Укриването на заболяване да се криминализира, искат лекари
  • Укриването на заболяване да се криминализира, искат лекари

Укриването на наличие на заболяване да се криминализира. Това поискаха от Българския лекарски съюз с мотива, че много често пациенти, на които им предстоят операции, умишлено не споделят, че са инфектирани, примерно с хепатит.

Предложението бе отправено по време на представянето на кампания, която има за цел да изследва за наличие на хепатит В и хепатит С служителите на центровете за спешна медицинска помощ в страната. Според статистиката всеки осми лекар у нас е изложен на риск от заразяване с хепатит, като в най-голяма степен това се отнася до спешните медици.

От Българския лекарски съюз все още не са се обединили върху идея за конкретно наказание на пациенти, които укриват заболяване, но са единодушни в искането си такова да има, става ясно от думите на заместник-председателя на организацията д-р Галинка Павлова.

„Наистина да се криминализира укриването на наличие на заболяване. Когато попаднат пациенти в болнично заведение и на тях им се налага някаква планова операция, често те скриват, не декларират, че носят вируса на хепатит B и C, а в същото време знаят, че са болни. БЛС ще настоява да носят наказателна отговорност, когато попълват декларация с невярно съдържание", добави тя.

Лекари искат поскъпване на "Гражданска отговорност"

По неофициални данни, в България засегнатите от хепатитни вируси са около 500 000 души, но голяма част от тях не знаят това. Това е и причината от фондация "Позитивен избор", съвместно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, да организират кампания, която има за цел да изследва спешните медици в страната за наличие на коварното заболяване.

„Около 10 до 20% от случаите успяват да се излекуват след инфектиране, а останалите остават хронични носители на вируса. Обикновено тези 80%, които остават, при тях не са се появили никакви симптоми. Ето затова хепатитните вируси B и C са толкова страшни и опасни. Всеки един от нас може да ги носи в себе си, не знае и в един момент, като разбере, е прекалено късно, защото налице са вече усложненията като чернодробна цироза, рак на черния дроб, а това са необратими последствия", каза председателят на фондацията Тодор Петров.

Кампанията ще продължи до края на следващата година. Към момента са направени изследвания на спешните лекари в Асеновград и Пловдив и не е открит нито един случай на хепатит, изтъкнаха още организаторите.