КЕВР и работодателите не се споразумяха за тока
КЕВР и работодателите не се споразумяха за тока / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КЕВР и работодателите не се споразумяха за тока
82252
КЕВР и работодателите не се споразумяха за тока
  • КЕВР и работодателите не се споразумяха за тока

Без конкретни решения и с възможност за нови протести на работодателите срещу цените на тока приключи срещата им с комисарите от КЕВР. Това стана ясно от думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Той обясни, че към момента протестите се отлагат, но докато не стане ясно могат ли да се направят корекции в цената „задължение към обществото" за индустрията. Сред предложенията на работодателите за резерви, за да има намаление, е поевтиняването на природния газ, шефът на регулатора Иван Иванов, пък каза, че това е единственото основание.

След срещата между работодателите и енергийния регулатор, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обясни, че е разочарован и не се е стигнало до по-конкретни решения, а цената "задължение към обществото" ще се запази.

Дали протести ще има Домусчиев каза: „Както вървят нещата, явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни чака".

По думите му протестите се отлагат. „Отлагат се, докато ние не видим, че има възможност или няма възможност да се направят съответните корекции, защото дори и днес в КЕВР това, което ние научихме, е, че всъщност през годините се е създал и се е извършил и в момента един узаконен грабеж. Защото всичко това е облечено със закони, на които господата от КЕВР чупят китки и казват, че нищо не могат да направят, защото законът казва така", обясни Домусчиев.

Шефът на КЕВР Иван Иванов коментира темата:

„Комисията за енергийно и водно регулиране в своите решения почива върху два стълба - спазването на законите такива, каквито са, и защитата на обществения интерес".

Председателят на АИКБ Васил Велев каза едно от предложенията на работодателите към регулатора за намаляване на цената.

„Намалението на цената на природния газ да се отрази изцяло върху намаление на преференциалната и без това цена на когенерациите на ел. енергията", каза Велев.

За предложението за различен модел на ценообразуване заместник-председателят на БСК Камен Колев обясни:

„Да се оценява разходът за единица енергия и който може да се вмести в този разход, той да продава, който не може - да напусне пазара. Тоест на единица енергия, а не на производител да се виждат какви са разходите".

Иван Иванов обясни, че са разгледани предложенията на работодателите, а решението на колективния орган дали има предпоставки за намаляване на цената на задължение към обществото за индустрията, предстои. Той допълни, че единственото основание е само природният газ, други резерви няма.