Янаки Стоилов: В. Търново има нужда от промяна и тя е Валентин Ламбев
Янаки Стоилов: В. Търново има нужда от промяна и тя е Валентин Ламбев / DarikNews.bg

Зам.-председателят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов пристигна във Велико Търново, за да подкрепи кандидата за кмет Валентин Ламбев и кандидатите за общински съветници на партията в старопрестолната община.

"Това са не само представители на социалистическата партия, но и хора, които залагат амбициозни цели – въплъщение на социалистическата политика и развитие в конкретни направления на левите стандарти за местна политика”, подчерта Янаки Стоилов. БСП е една от малкото, за да не кажа единствената партия в тези избори, която има национална платформа, защото тя предлага цялостна и обща политика, която нашите кандидати по места конкретизират и доразвиват, съобразно местните условия и потребности, допълни зам.-председателят на БСП.

Стоилов заяви още, че подкрепя търновските кандидати, защото те са хора, сравнително млади, но вече утвърдени и доказани. “В предишните 20 години доста хора влизаха в националната или местната политика, за да развият след това бизнес и да получат облагодетелстване за себе си. В случая с Валентин Ламбев става дума за човек, който има опит и участие както в местното самоуправление, така и в стопанското. Сега неговото призвание и послание е да получи подкрепа, за да могат да бъдат решавани проблемите на гражданите на В. Търново и общината”, посочи Янаки Стоилов. Той подчерта основните направления в управленската програмата на кандидата за кмет на Велико Търново – ограничаване на бедността и безработицата, повишаване на икономическата и гражданската активност и подобряване на условията на живот и бизнес в общината.

“Кандидатите на БСП ще продължат досега направеното за благоустрояването на града и на населените места. Това е задължителната програма на всеки един кмет, но ударението във Велико Търново пада върху равномерното развитие на различните квартали, от една страна, и от друга – между града и населените места. Заедно с това има две други направления, които са отличителни за политиката на БСП, включително тук във Велико Търново. Едното е, че трябва да направим общината социално ангажирана. Създаването на социален патронаж във всички населени места и диференцираните такси за детски градини кореспондира с нашата национална политика, която отстояваме – за преминаване към прогресивно облагане на доходите  на физическите лица.  Другото важно направление е общината да се превърне в икономически активен фактор, което е най-трудната и най-важна задача”, каза още Янаки Стоилов. Той призова да се мисли повече за изграждането на нови обекти и да не се хвалят толкова извършените реконструкции.

“В Търново имаше два стадиона – основният и този на територията на Старото военно училище. Сега има само един, вярно - обновен, но средствата за неговия ремонт бяха осигурени по Публичната инвестиционна програма на правителството на Пламен Орешарски”, припомни Стоилов. По думите му все още стои въпросът как ще се използва освободената централна част и препоръчамястото да се превърне в зелена и общодостъпна зона за отдих, с умерено застрояване.

“В лицето на БСП управлението ще бъде подложено на силен контрол по отношение на обществените поръчки. Винаги трябва да се вглеждаме по-дълбоко, освен във видимите, но и в невидимите резултати”, подчерта Стоилов. Според него търновци са интелигентни избиратели. Те трябва да подкрепят Валентин Ламбев, защото той е човек с последователен път в политиката, има достатъчно опит в местното самоуправление,  професионално се е доказал и в местната власт. Той ще работи за хората, а не за себе си”, каза още Янаки Стоилов.

В средата на предизборната кампания Валентин Ламбев сподели основните ангажименти, които е поел при многобройните си срещи с жителите на града и общината до момента. Нашата идея за разкриване на социален патронаж във всички населени места на общината, тъй като по настоящем  такъв има само в три населени места. Наш ангажимент е изравняването стандарта на живот и качеството на услугите между общинския център и населените места. В тази връзка ние ще осигурим целево, отделно от бюджетите на населените места и от програмата “Местни инициативи”, 600 000 лв. годишно за решаването на поне част от натрупаните през годините инфраструктурни проблеми. На следващо място нашият ангажимент за запазване размера на местните данъци и такси и нашата идея да предложим един социален бюджет, който може да бъде осигурен, след като спечелим местните избори и направим ревизия на онези комунални дейности, които сега общината възлага на външни изпълнители. Ще се опитаме да ги върнем в сферата на общинските предприятия, тъй като разходите са по-малки, когато тази дейност се осъществяват от ОП”, каза Валентин Ламбев.

“Поемаме и ангажимент за ясни правила и пълна прозрачност при управлението на обществените поръчки, за въвеждане на диференцирано заплащане на таксите за детски градини и ясли, съобразно доходите на родителите. Важен момент е подобряването на жизнената среда и качеството на услугите, като се съобразяваме с европейските средства, които общината може да получи, но като следваме ясния план за общинско развитие в следващия мандат. Той трябва да съчетава приоритети като подобряване на инфраструктурата на социалните дейности, образованието и културата. Общината следва да оказва помощ на най-голямата културна институция  на територията на общината, какъвто е МДТ “К. Кисимов”, посочи още кандидатът за кмет на БСП.

Той добави, че в оставащите дни до изборите ще се опита да се срещне с максимален брой хора. “Хората споделят с нас усещането си, че имаме един силно обгрижен и лъскав център и едни изоставени на произвола квартали, превърнати в покрайнини, и едни силно западнали населени места. В тази връзка нашият ангажимент ще бъде за изравняване стандарта на живот и за равнопоставеност между общинския център и населените места”, подчерта Валентин Ламбев. Той сравни 4-годишния мандат на досегашния кмет Даниел Панов с приказката за шапка-невидимка. В тази връзка се сещам само за невидимите резултати на г-н Панов в изминалия вече мандат”, коментира още Валентин Ламбев.