Тържествено откриха академичната година в НВУ „Васил Левски”
Тържествено откриха академичната година в НВУ „Васил Левски” / снимка: DarikNews.bg

На тържествена церемония официално бе открита академичната година в Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. 331 са първокурсниците в учебната 2015- 2016 година. Те ще се обучават в 15 бакалавърски специалности в редовна, задочна и дистанционна форма. 138 са курсантите, разпределени в 20 военни специализации. За първи път са приети за обучение в дистанционна форма на обучение 15 студенти със специалността „Стопанска логистика”, бакалавърска степен. Разкрити са новите специалности „Строителни и специални машини” и „Военна полиция”.

Началото на новата академична година бе обявено от началника на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов. В началото на емоционалното си слово той посочи, че главната задача пред висшето училище днес е подготовката на компетентни специалисти, изграждане на морални, умствени и физически качества на възпитаниците, както и тяхното приобщаване към идеалите на родолюбието, дълга и честта, формиране на личности и лидери, способни да развиват и прилагат научните си знания в управлението на обществени и специални структури в мирно време и кризи.

„Основните предизвикателства са свързани с намаляване броя на кандидат- студентите, поради демографски причини, както и наличието на социални проблеми, които не позволяват на определени групи да продължат образованието си. Констатира се изоставане на методите на преподаване от иновативните тенденции, демотивация на младите преподаватели и изследователи, застаряване на академичния състав. Учебните програми често не са в съответствие с потребностите на пазара на труда”, каза бригаден генерал Богданов. Като част от целите на НВУ той посочи реализирането на модерно академично и военно образование, съчетано с нравствено и волево възпитание, както и лидерско изграждане, въвеждане на нови информационни и иновационни технологии в унисон с европейските и световни образователни стандарти. Началникът на висшето училище заяви, че стартира процедура по определяне на приоритетните професионални направления и преструктуриране на основни звена и учебни планове. Той обаче успокои преподавателите, че ще бъде запазен личния състав и не се предвижда закриване или реогранизиране на факултети.

Да пазят академичните традиции и името на университета, бригаден генерал Богданов пожела на всички студенти и курсанти. „Вие избрахте в НВУ да развивате своя интелект, да укрепване своята воля, за да се изградите като лидери с характер и утвърдена като ценностна система. Бих искал да ви уверя, че направихте правилен избор за своето бъдещо личностно и професионално развитие. Използвайте енергията на младостта си за изкачване на върховете на знанието, усъвършенствайте се, поставяйте си цели и задачи и ги изпълнявайте. Това е верният път, за да станете достойни личности в армията и обществото”, каза началникът на НВУ.

Събитието уважиха много официални гости, сред които народния представител доц. Милен Михов, временно изпълняващият длъжността кмет на Велико Търново Снежана Данева, заместник- областният управител Любомира Попова, доктор хонорис кауза на НВУ проф. Михаил Харалампиев, редица представители на институции и организации.

Специално за откриването на академичната година пристигна и заместник- председателят на Народното събрание Иван Иванов, който сподели, че за него е чест и привилегия да присъства на събитието. Той заяви, че Националният военен университет има ключово значение за гарантиране сигурността на държавата и създаването на добре подготвени кадри. „Изпитвам вълнение да бъда на това емблематично за всеки български офицер място. Тук се създават смели, отговорни и почтени български воини. Да възпитаваш готовност за защита на Отечеството, да изграждаш силен дух и воля за смели действия, да формираш компетентни и знаещи професионалисти, да създаваш реални и действащи лидери е основната задача на НВУ”, каза Иван Иванов.

Той подчерта, че командирите и преподавателите със сърце и душа служат за пример на студентите, кадетите и курсантите. „Продължавайте в този дух да учите с хъс, да проявявате любопитство и упоритост, да трупате знания и физически сили. Това е вашата задача. Ще имате шанса да попивате от възрожденския и патриотичен дух на старата столица. Бъдете сигурни, че споменът от града, университета и от преподавателите ще остане с вас за цял живот. Бъдете патриоти, за които родината и живота на гражданите е над всичко. На добър час и Бог да е с вас!”, обърна се към курсанти и студенти заместник- председателят на Народното събрание.