Анкета сред 850 човека: Безработицата и високата такса „смет“ са най-големите проблеми за Разград
Анкета сред 850 човека: Безработицата и високата такса „смет“ са най-големите проблеми за Разград / netinfo

Безработицата и високата такса „смет“ са най-големите проблеми за Разград – сочи анкета на Гражданско движение „ДНЕС“, резултатите от допитването са публикувани на сайта на организацията. Инициативата „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община“ се провежда в цялата страна от доброволци на сдружението. Целта на проучването е да се групират проблемите на общината, като се започне от глобалните и се стигне до конкретните. Идеята е инициативата да подкрепи местните управляващи за вземане на правилните управленчески решения след спечелване на изборите, а не да се конфронтира с тях – уверяват от  „ДНЕС“.

В Разград са анкетирани общо 850 души, от които 732 жители на Разград и 118 души от селата в общината. Всеки от участниците е имал право да посочи до 4 най-важни, според него, проблеми на общината, затова процентите надхвърлят 100 – уточняват организаторите.

Единодушно - 100% - от анкетираните определят като ключов за региона проблем безработицата и липсата на възможности за реализация на младите хора, но с уточнението, че това е проблем за цялата страна. Конкретно за Разград, като проблем запитаните посочват многото работещи пенсионери в общинската и държавната администрация, което също е причина младите да напускат града.

На второ място разградчани са поставили високата такса „смет“ - 97,2%, а на трето – липсата на места за паркиране и спирането на автомобили по тротоарите - 95,2%.

Следващи в класацията са ниското качество на медицинските услуги (93,9%) и липсата на инвестиции (89,9%), като и за тези проблеми повечето участници в допитването са уточнили, че са с общонационално значение.

Лошото състояние на инфраструктурата (80,4%) и недостатъчно прозрачната работа на местната администрация (66,9%) са другите два проблема, които според разградчани трябва спешно да бъдат решени.

Приравнени към 100% резултатите от анкетата изглеждат така:

  • 19% - Безработица
  • 18% - Висока такса "смет"
  • 18% - Липса на места за паркиране
  • 17% - Липса на инвестиции
  • 15% - Некачествена инфраструктура
  • 13% - Непрозрачна работа на администрацията