Без пищна церемония за откриването на „Златна роза
Без пищна церемония за откриването на „Златна роза / снимкa: zlatnaroza.bg

Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза" ще бъде открит официално тази вечер от 19,00 часа. Домакин на събитието е Фестивалният и конгресен център.

Камен Воденичаров ще бъде водещ на церемонията. Тази година тя ще премине скромно, без пищни елементи като оркестър и червена пътека, съобщи за Дарик Камен Балкански от Националния филмов център, които са основен организатор на фестивала.

В деня на официалното откриване зрителите ще могат да гледат „Васил Гендов - мит и реалност" - документален филм на режисьора Илия Костов. Противоречивата биография на Васил Гендов респектира с наличието на много „начала" - първият ни игрален и първият „говорящ" български филм са негово дело.

Български уестърн с Клаудия Кардинале в програмата на „Златна роза"

Варненската публика ще има възможността да се наслади на общо 13 пълнометражни, 17 късометражни, редица ретроспективни филми и много други извън основната програма, както и на съпътстваща програма, която започна още на 2 октомври.

На фестивала ще работят две отделни журита - за пълнометражни и късометражни филми. В състава им са включени известни имена, като режисьорите Стефан Командарев, Станимир Трифонов, Николай Тодоров и Киран Коларов.

Билетите за прожекциите на филмите в конкурсната програма ще са с цена 6 лева (4 лева за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение). Организаторите са предвидили и пакетна цена - при закупуване на 5 и повече билети цената им ще е по 5 лева.

Пълната програма на фестивала ще откриете ТУК.