Български уестърн с Клаудия Кардинале в програмата на „Златна роза”
Български уестърн с Клаудия Кардинале в програмата на „Златна роза” / снимки: zlatnaroza.bg

"Имало едно време един уестърн" с участието на легендарната Клаудия Кардинале е един от филмите, които ще се борят за „Златна роза" на започващия едноименен кинофестивал във Варна.

За първи път в кариерата си Кардинале играе себе си в игралния дебют на режисьора Борис Десподов. Освен легендарната италианска актриса, във филма участват Диана Паскалиева, Алекс Брендемюл, Франсес Гаридо, Красимир Иванов и др. Световната премиера на българския филм предстои на 7 октомври в София. Варненци ще могат да го гледат на 10 октомври.

Ето го и официалният трейлър на "Имало едно време един уестърн":

В конкурсната програма на „Златна роза" са включени още "Каръци", "Досието Петров", "Събирач на трупове", "Бартер" и „Виктория". Премиерни за родния зрител са „Докато Ая спеше", „Жажда", „11-и А", „С лице надолу", „Сняг" и „Семейни реликви", които също ще се борят за „Златна роза" при пълнометражните филми. Според регламента, в конкурсната програма могат да участват филми, произведени в периода 1 август 2014 - 31 юли 2015 г. и които не са участвали в състезателна програма на "Златна роза".

Седем дебюта и шест премиери в конкурсната програма на „Златна роза"

Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза" ще бъде открит официално във вторник, 6 октомври. С подгряващи събития обаче кинофорумът реално ще започне още днес.

Варненската публика ще има възможността да се наслади на общо 13 пълнометражни, 17 късометражни, редица ретроспективни филми и много други извън основната програма, както и на съпътстваща програма, обявиха организаторите на кинофорума.

На фестивала ще работят две отделни журита - за пълнометражни и късометражни филми. В състава им са включени известни имена, като режисьорите Стефан Командарев, Станимир Трифонов, Николай Тодоров и Киран Коларов.

Откриването - без пищна церемония

Камен Воденичаров ще бъде водещ на церемонията по откриване на 6 октомври във Фестивалния и конгресен център. Тази година тя ще премине скромно, без пищни елементи като оркестър и червена пътека.

В деня на официалното откриване зрителите ще могат да гледат „Васил Гендов - мит и реалност" - документален филм на режисьора Илия Костов. Противоречивата биография на Васил Гендов респектира с наличието на много „начала" - първият ни игрален и първият „говорящ" български филм са негово дело.

Юбилейният медал „100 години българско кино"

Специално за 33-тото издание на фестивала организаторите от Националния филмов център поръчаха 150 юбилейни медали „100 години българско кино". Те са изработени в Монетния двор по специална поръчка. На лицевата страна на медала е включена визията на 100-годишния юбилей с автор Николай Тонков, известен с проекта Like.Bulgaria, а на гърба на медала е познатото лого на НФЦ на растерен фон. Медалът е с диаметър 40 мм и е изпълнен от посребрен месинг с оксидация.

"Целта е да бъде един възпоменателен знак за тези, които ще го получат. А ще го получат всички, които получат награди на фестивала и гостите - любими актьори и режисьори, хора с принос към българското кино", обясни Камен Балкански от Националния филмов център.

По случай 100 годишния юбилей на седмото изкуство у нас, филмовите дни започват още на 3 октомври от 17 часа с ретроспективна програма и лентата „С ДЕЦА НА МОРЕ" на режисьора Димитър Петров. Другите класики от родното кино, които ще заблестят на екрана в зала „Европа" са комедията „Топло", „Таралежите се раждат без бодли", „Куче в чекмедже", „Тримата от запаса", „Адио, Рио" и „Двойникът". Прожекциите ще са в зала „Европа" на ФКЦ при вход свободен.

Билетите за прожекциите на филмите в конкурсната програма ще са с цена 6 лева (4 лева за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение). Организаторите са предвидили и пакетна цена - при закупуване на 5 и повече билети цената им ще е по 5 лева.