Конфликтът в Сирия ще намалее, когато бъдат прекъснати икономическите му основи. Това мнение изрази пред Нова телевизия експертът по сигурността Николай Радулов. Конфликтът в Сирия няма да приключи до пет-шест години, ако умиротворителни сили не отидат на място, смята той.

Руските удари в Сирия предизвикали паника сред терористите (ВИДЕО)

Българското оръжие се продава от американски фирми в Сирия. „Преди 7-8, десетина години българските фирми не можеха да продават никъде, особено на традиционни пазари за българско оръжие. Това обаче им се разреши, когато направиха съвместни фирми с американци, базирани в Щатите, и тези фирми продават навсякъде, където има въоръжени конфликти и печелят много пари. Автоматите „Калашников" например се продават през фирма, свързана с американци и се ръководи от бивш сенатор. Така че конфликтът ще спре, когато спре неговото финансиране", категоричен е Радулов.

Франция: Русия не трябва да бърка целите в Сирия

Той поясни, че в конфликта всички продават оръжие, като борбата е кой ще измести другия от пазара.

Експертът посочи, че всички купуват петрол от „Ислямска държава" - не само режимът на Башар Асад, но и французи, и американци. Как няма да го купуват, като струва 15-16 долара за барел, попита Радулов.

По думите му е напълно възможно да се увеличи потокът на имигрантите към Европа вследствие на въздушните удари в Сирия.

Източник: Novanews.bg