Плевен е сред градовете с най-много върнали се в училище възрастни
Плевен е сред градовете с най-много върнали се в училище възрастни / dariknews.archive

България трайно е на последно място по участие в ученето през целия живот. Броят на хората, които се включват варира между 1,2 и 1,4%, като в Европа си разменяме постоянно последното място в Румъния.

За първи път през последната година в страната се отбелязва ръст от 1,8% на учениците, които са се върнали в училище. През 2014 г. повече от 35 хиляди души над 16-годишна възраст са се върнали в училище през 2014 г., за да довършат образованието си в задочна и вечерна форма. Това стана ясно от данни, изнесени на първите Национални дни, посветени на ученето през целия живот, проведени в Бургас.

Форумът беше открит от заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева. По думите й ученето през целия живот е предизвикателство, което стои не само в образователната сфера, а по отношение на развитието на цялата ни икономика.

Възрастните хора, които се връщат да си доучат са около 5% от общия брой учащи. Най-много възрастни хора в сравнение с общия брой ученици се връщат на училище в Ямбол, Силистра и Плевен, а най малко във Враца, Габрово и Видин. Най-много възрастни учат в София, Бургас и Пловдив.

„Националните дни за учене през целия живот" е нова инициатива на Министерството на образованието и науката, която цели да се популяризира ученето във всички възрастови групи.

В програмата са включени различни събития като обмен на добри практики в сектора за учене на възрастни, изложение на институции за образование и обучение на възрастни, национална конференция за представяне и обсъждане на резултатите от изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни, представяне на документални филми на тема „Никога не е късно за учене", различни културни прояви.